28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Изложба на Никола Личков- скулптура, и Милен Личков – графика ще бъде открита в Пещера

izlozhba milen i nikola lichkovi

Пещера. Изложбата “ Да откриеш себе си “ ще бъде открита за посетители на 5 април-вторник в ХГ „Проф. Веселин Стайков“, съобщи Митка Млячкова-уредник в галерията. В изложбата творбите си ще представят Милен Личков и Никола Личков.

 

Никола Личков  е роден на 28.05.1940 г. в Зърнево-Гърция.По време на Втората световна война семейството му се преселва в гр.Пещера. Започва да рисува от детските си години. Запознава се с професор Иван Фунев,който го насочва към скулптурата. Завършил ХА в София през 1969 г.,специалност- скулптура. Ученик на професорите Иван Фунев и Секул Крумов.

Член на СБХ от 1972 година. Участва в почти всички скулптурни изложби организирани от СБХ,както и бианалета посветени на Данте Алигери в Равена-Италия.В представителна изложба на българските художници в AL CENTRO ALLENDE DILA SPELLA през 1991 г.в Италия,и в представителна изложба на българските художници във Виена-Австрия.Участие с няколко творби в благотворителна изложба на българските художници през 1999 г. в Лондон-Англия.

Има пет самостоятелни изложби от които една през 2001 г. в град Никозия Кипър. През 2016 г. участва в международна изложба на християнското изкуство в град Кълъмбас-щата Охайо САЩ,където неговата скулптура „Разпятие“ е използвана за лого на изложбата.

Автор е на паметници и паркова украса. Негови творби има в колекциите на НХГ и други художествени галерии в страната. След 1990 г. работи предимно малка пластика,като повече от 1200 негови творби са притежание на колекционери от цял свят.Най многобройни са неговите почитатели и клиенти във Франция,САЩ,Англия,Швеция,Белгия и разбира се България. Живее и работи в София.

Милен Личков  е роден на 26 септември 1972 г. в София. Завършил е  висше образование в Националната Художествена Академия през 1999 г. под ръководството на професор Галилей Симеонов. Приет за член на съюза на Българските художници през 2001 год.

Участвал в национални и регионални художествени изложби в България „Бианале на графиката във Варна“ от 2001 г. до 2017 година. Участвал също в изложбата „Графика малък формат“ в София от 2006 г. до 2018 година. Два пъти е награждаван в изложба „Графика малък формат“ с грамота.

Негови ех-либриси са включвани в представителни изложби на Българската графика в Словакия и Полша. Участва в няколко изложби на религиозното изкуство в град Кълъмбас щата Охайо. Правил е съвместни изложби с баща си скулптора Никола Личков /София 2001г. и 2010 г и Никозия, Кипър 2001г/.

Негови творби са собственост на частни колекционери от България,Швеция, Германия и Франция. Освен с графика той се занимава и с илюстрация. Живее и работи в София.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!