30 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

rentgen

На 24 март 2022 година Световната здравна организация и целият свят за 40-и път отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата.

На 24 март Световната здравна организация (СЗО) ще проведе специален онлайн дебат на интерактивната уеб платформа – End TB Forum. Участници в събитието ще бъдат министри, лидери и други висши представители на правителства, ръководители на международни агенции, хора боледували от туберкулоза, представители на гражданското общество, неправителствени организации. Онлайн дебати ще се излъчват на живо, ще се предостави възможност за интерактивна онлайн сесия за въпроси и отговори.
РЗИ Пазарджик и „СБАЛПФЗ – д-р Никола Пенчев – Пазарджик“ се включват в отбелязването на Световния ден. Инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ през седмицата от 21.03 до 25.03 ще раздават здравно-информационни материали „Туберкулозата – невидимият враг“, планирани са обучения с ученици на тема „Туберкулоза – как да се предпазим“.
На 24 март лекари от „СБАЛПФЗ – д-р Никола Пенчев – Пазарджик“ ще извършват безплатни профилактични прегледи. За прегледите не се изисква предварително записване.
Датата 24 март не е избрана случайно от Световната Здравна организация
През 1882 г., д-р Роберт Кох публично представя пред Берлинското физиологично дружество своята забележителна лекция „За туберкулозата” и така 24 март се приема за дата на откриването на причинителя на туберкулозата – Mycobacterium tuberculosis. За епохалното си откритие великият учен получава Нобелова награда през 1905 г.
През 1982 г. в чест на 100 години от откритието му Световната Здравна Oрганизация и Международния съюз срещу туберкулозата и белодробните болести предлагат 24 март за Световен ден за борба с туберкулозата.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!