30 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

33-годишен учител е първият доброволен кръводарител, който се отзова на апела на болницата

kruvodaryavane

Пазарджик. 33-годишният Васил Лукаев, който е учител в СУ“Димитър Гачев“ в Пазарджик, е първият доброволен кръводарител, който се отзова на апела за даряване на кръв в Отделението по трансфузионна хематология. Той дари безвъзмездно кръв за 15-ти път. От  Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Пазарджик призоваха всеки, който може да помогне , за да се осигурят необходимите количества кръв за болните, които се нуждаят от повече кръвопреливания. Сред тях има и такива, които нямат близки.

„Доброволно дарявам кръв два пъти в годината. Прочетох  за апела на болницата и реших да се отзова. На всеки може да се случи да има нужда от кръвопреливане, затова трябва да помагаме, когато можем. Правя го, за да спася човешки живот“, сподели Васил Лукаев.
Младият учител разказа,че за първи път е дарил кръв като студент в Националната спортна академия в София. Тогава е участвал в кампания за безвъзмездно кръводаряване.

20220322 093448
„Видях,че няма нищо страшно и дори е полезно за човешкия организъм да даряваш кръв и оттогава не съм спирал да дарявам. Всяка година го правя през 6 месеца. Много хора, дори и мои приятели смятат, че кръводаряването е нещо страшно, и след като дариш кръв, ще ти е лошо, но при мен това го няма и не мисля, че е така“, обясни 33-годишният кръводарител.

Васил Лукаев допълни, че ако няма здравословни проблеми ще продължи да дарява кръв и призова и други хора да последват неговия пример.
Всеки, който желае да стане кръводарител и да помогне на болните, може да дари доброволно в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик, което се намира на четвъртия етаж в сградата на МЦ“Вива“.

Работното време с кръводарители е от понеделник до петък от 7.30 до 13 часа.
4627 души са дарили кръв през 2021г. в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик. Те са с 300 повече от предходната 2020г. 3761 са мъжете и едва 866 са жените. 74 са доброволните кръводарители. За първите два месеца на 2022 г. кръводарителите са 747, като от тях 592-ма са мъже , а 155 са жени. Общо 31 са били доброволните кръводарители.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!