05 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Еос – розовопръста, шафранодрешна и златопрестолна

eos boginia zora

Еос  в гръцката митология е богиня на зората, в римската митология е позната като Аврора. Дъщеря е на титана Хиперион и титанидата Тея, сестра на Хелиос и Селена. Според една друга версия тя е дъщеря на Хелиос и на Нощта.

В поемите на Омир богинята Еос е облечена в багрите на утринното небе и е:
  • „розовопръста“,
  • „шафранодрешна“,
  • „лъчезарна“,
  • „златопрестолна“,
  • „роснокоса“,
  • „пурпурна“.

Всяка сутрин носи на боговете и хората светлината на деня, като изплува от морските дълбини на дивна колесница с конете си Лампос („блестящият“) и Фастон („искрящият“), като подкарва звездите и пропъжда тъмнината, отваря с розовите си пръсти пред колесницата на Слънцето златните небесни порти.

От първия си съпруг Астрей родила ветровете Борей, Зефир, Нот и звездите. Често е изобразявана със златиста коса и червени криле. Носи цветна рокля в цветове на утрешната зора.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!