21 февруари 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

18 март- Световен ден на мозъка

mozak

Световен ден на мозъка, основан през 2014 г., е посветен на разпространението на осведоменост около здравето на мозъка. По този повод припомняме няколко интересни факта за този важен за орган:

Мозъкът е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива. Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1424 грама. С напредване на възрастта той намалява до 1395 грама. Най тежкият женски мозък е 1565 грама, а най-тежкият мъжки – 2049 грама. Мозъкът еволюира – през 1860 год. средният мъжки мозък е тежал 1372 гр.

Най-малкият човешки мозък принадлежи на жена – 1096 грама. Това все пак е доста повече от теглото на мозъка на динозаврите – само 70 грама. Най-бурно мозъкът се развива от 2- до 11-годишна възраст. Колкото повече учим, толкова по добре. Образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите. Занимаването с непознати науки е добър начин за развиване на мозъка.

Женският мозък е по-лек от мъжкия със 100 грама. Доказано е, че жените мислят предимно с части на предния дял на мозъка, отговарящ за емоциите, а мъжката памет се ръководи от логическата мисъл. Всеизвестно е, че когато работим с лявата ръка, стимулираме развитието на дясното полукълбо – въображението. Когато работим с дясната ръка, стимулираме лявото полукълбо – логиката. Учени съобщават, че преди няколко столетия назад хората са работили предимно с лявата си ръка.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!