20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:34, 17 март 20221min

Хлябът поскъпва

heap of various bread on wooden background

Хлябът ще поскъпне заради повишаването на цената на газа и брашното, но всеки производител сам ще реши с колко да е повишението. Цените на газа, тока, транспорта и брашното се отразяват по съвсем пазарен механизъм на цената на хляба, казва пред вестник „Труд“ Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Всичките компоненти, които поскъпват, водят до покачване на стойността на продукцията, допълни тя.

Мариана Кукушева

Хлябът неминуемо поскъпва заедно с всички стоки.

„Не мога да се ангажирам с конкретика за поскъпването на хляба. Колегите разполагат със собствени изчисления, защото всеки хлебопроизводител оперира на определен пазар, има определена цена за суровина, специфични само за него енергийни и транспортни разходи. Някои ползват газ, други ползват само електроенергия. Заплащането на труда е различно, банковите кредити са различни“, обяснява Марияна Кукушева.

Какво предизвика инфлацията и рязкото поскъпване на всичко?

Националният доставчик „Булгаргаз“ прогнозира поскъпване на газа с 58% от 1 април. Цените на тока през последните месеци също са рекордни. Цената на електроенергията на борсата в сегмента „Ден напред“ вчера беше 583 лв. за мегаватчас.

Това е близо 5 пъти повече от прогнозата на КЕВР от минала година, според която цената на тока за периода 1 юли 2021 г. – 30 юни 2022 г. трябваше да бъде средно 119 лв. за мегаватчас. Средната цена на бензина вече е 2,91 лв. за литър, а на дизела – 2,95 лв. На редица бензиностанции продават горивата за над 3 лв. за литър.

В момента има поскъпване на брашното с между 20% и 40%. Конкретната цена зависи от конкретния производител на хляб – какви количества купува и каква цена успява да договори. Много е важно и какво е брашното. Колкото е по-бяло е, толкова е по-висока цената, посочва Кукушева.

„Ние сме в много дива конкуренция помежду си и това не позволява да се осъществят желаните увеличения от много производители. Не можем да говорим за шоково увеличение на цената на хляба“, казва тя. Надценките на търговците не са се променили спрямо периода от преди войната и са около 40% върху доставната цена. Накрая върху цената се добавят и 20% ДДС за държавната хазна.

Снимка : pixabay

За фирмите, които използват газ, няма компенсации от държавата заради поскъпването на горивото. Компенсации има само за използвания от бизнеса ток. Работодателските организации поискаха отпадане на тавана на компенсацията за скъпия ток от 250 лв. за мегаватчас. Предвижда се отпадане на тавана на компенсациите за покачващата се цена на тока за месец април, но да изчакаме решението на правителството, каза Марияна Кукушева. Засега не е ясно дали компенсации ще има за следващите месеци, тъй като никой не знае докога ще продължи войната.

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.expert.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!