03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:06, 17 март 20222min

Акад. Симеон Спиридонов и Петко Спиридонов със съвместна изложба в Пещера

izlozhba

Пещера. В галерия „Проф. Веселин Стайков” кметът на община Пещера Йордан Младенов и Елена Рядкова- зам.кмет откриха изложба на акад. Симеон Спиридонов (живопис) и Петко Спиридонов (скулптура). Сред гостите бяха колеги, роднини, приятели и почитатели на творчеството им. Двамата творци-адаши по фамилия, които се обръщат с „братчед” един към друг, ще представят по 37 произведения. Те нямат кръвно родство помежду си, но не отричат, че освен съмишленици и колеги, са духовни братя.

Снимка : peshteraprim

Дъщерята на акад. Спиридонов – д-р Мария Спиридонова, е изкуствовед и работи в РИМ-Кърджали. Дъщерята на Петко Спиридонов – Анна Медарска, кара магистратура по специалност „Скулптура” в НХА, а в момента е във Флоренция, след като спечелила обучение за един семестър по Еразъм+. Нейната дъщеря Ива Медарска пък учи в художественото училище „Цанко Лавренов” в Пловдив.

Снимка : peshteraprim

Академик Симеон Спиридонов е роден на 20 август 1944 година в Севлиево и е правнук на видния възрожденец Христо Спиридонов – първи кмет на Севлиево след Освобождението и депутат във ВНС. Дядо му – подполковник Григор Спиридонов, е загинал геройски при Разлог, по време на Междусъюзническата война. Неговият чичо – Симеон Спиридонов, е един от първите възпитаници на Държавното рисувателно училище и оказва пълна подкрепа в създаването и развитието на малкия Симеон като артист. И ако до тук се вижда родовото му наследство, оттам нататък Симеон Спиридонов започва да чертае пътя, който проправя сам, със собствената си дарба.

Снимка : peshteraprim

Завършва Техникум по каменоделие в с. Кунино и още 17-годишен публикува карикатури. По време на военната си служба продължава да рисува карикатури, по-късно работи като художник-оформител в различни вестници и списания. После завършва Художествената академия в Прага и се налага като виртуоз в областта на графиката и илюстрацията – илюстрира повече от 200 книги, автор е на 20 книги с рисунки и 14 анимационни филма. Рисува множество внушителни стенописи в частни и обществени сгради в България, Чехия и Франция. Истинската страст на твореца обаче намира израз в живописта.

Снимка : peshteraprim

Симеон Спиридонов е носител на наградата „Хуан Миро“, която му е присъдена за илюстрациите на творчеството на нобеловия лауреат на Испания Камило Хосе Села. Спиридонов е илюстрирал едно от най-големите и скъпи издания, което е обиколило целия свят. Включен е във френската енциклопедия „Ларус“ като един от 200-тата най-добри художници енциклопедисти на ХХ век.

Снимка : peshteraprim

Това става през 1999 година с конкурс. Енциклопедисти, защото има прекрасни художници, които рисуват само в един жанр, а Спиридонов рисува всичко – живопис, графика, илюстрация, карикатура. Оказало се, че в света има около 35 000 художници, от тях 200 са примирани, Симеон Спиридонов е на 19-то място сред тези 200.

Снимка : peshteraprim

За да се очертае още по-ясно образът на художника, остава да се добави, че Симеон Спиридонов е кавалер на Английската Кралска академия за изящни изкуства в Гран Пале – Париж, удостоен е със званието „академик“ на Българската академия за наука и изкуства, носител е на високото държавно отличие „Златен век“, почетен гражданин на Севлиево и Радомир.

Петко Спиридонов е от Калугерово. Той е майстор на малката пластика, като експериментира успешно с различни материали за работа. Особено интересна е негова композиция върху къс Карарски мрамор, която събуди възхищението на публиката по време на Годишната изложба на ДПХ в Пазарджик.

Снимка : peshteraprim
Идеите, които той реализира, са на базата на легенди и митове на различни народи, мъжкото и женското начало в природата популярни символи и др. Според него те са израз на народопсихологията, философията и научните им постижения. Спиридонов се стреми да вникне, пресъздаде и подскаже тайното-езотерично послание,което те носят през вековете и универсалното в тях. Скулптурата се доближава в голяма степен до символа. Стремежът му винаги е да създава образи, които сочат над и отвъд себе си онагледявайки определена идея, философия или мит…
Снимка : peshteraprim
Той е член на Дружеството на пазарджишките художници от 1990 год. Участва във всички общи изложби на дружеството. Участва  в 3 изложби на южнобългарските художници, в 4 национални изложби по скулптура на Шипка 6 гр. София, 1 изложба във Франция гр. Експрованс, изложба в Турция и др. Негови произведения са собственост на колекционери от България, Русия, Франция, Германия, Гърция, САЩ, Холандия, Турция, а също на общ. Пазарджик, ИВН Пазарджик и  общ. Калугерово.
Снимка : peshteraprim

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!