06 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В планините : Опасност от лавини, измръзване и изгубване

snyag planina lavina.

Лавини може да падат в планините в следващите няколко дни, които ще бъдат най-ледените от март, предупреждават от Планинската спасителна служба. Затова скиорите и сноубордистите трябва да карат с повишено внимание в алпийския и преходния пояс на планините.

Особено предпазливи те трябва да бъдат непосредствено под билата на подветрените склонове, алармират от платформата Avalanche Bulgaria, чиято цел е да информира населението и по-специално тези, които практикуват зимен туризъм, за лавинната обстановка. По вече караните терени снежната маса е сравнително стабилна.

Степента на лавинната опасност в алпийския и преходния пояс е трета, а в горския – втора степен

„Бъдете особено внимателни, тъй като най-сериозните лавинни инциденти се случват при трета степен“, допълват от Планинската спасителна служба. Заради лошото време видимостта ще бъде много променлива и има опасност от изгубване.

Съществува реален риск и от измръзване, предупреждават още спасителите. В следващите няколко дни над Балканите ще се настанят студени въздушни маси. Кулминацията на този леден период ще е през почивните дни, когато се очаква термометрите да покажат между минус 12 и минус 8°С в котловините на Западна България, в Предбалкана и в Лудогорието.

Ще има разкъсвания на облачността, но ще има условия за краткотрайни, на моменти интензивни снеговалежи, като няма да се натрупа значителна снежна покривка. Осен облачно, мъгливо и снежно в планините ще бъде и ветровито. Ще духа умерен до силен север-североизточен вятър и ще има виелици и навявания.

Остава студено, като максималната температура на височина 1 200 метра ще бъде около -6°С, на 2 000 метра – около -13°С, а по върховете ще падне до под -20°С.

 

 

 

 

Източник : / https://telegraph.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!