04 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Ето облекчените COVID правила за влизане в България

ertifikat virus

Валиден COVID сертификат или карантина – до това най-общо се свеждат изискванията за влизане в България, които действат от 10 март по заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. До началото на март задължителните документи, които трябваше да бъдат представени на властите при пристигане в България, зависеха от степента на разпространение на коронавируса в страната, от която идва пътникът. За тръгналите от т. нар. тъмночервена зона (държави с най-висока степен на разпространение на SARS-CoV-2) беше задължително да представят и отрицателен резултат от тест, ако нямат бустерна доза ваксина.

С новата заповед тъмночервената зона отпадна и държавите се разделят на три групи, обозначавани като „зелена“, „оранжева“ и „червена“. Разлика в правилата за влизане от тях в България обаче няма. На централно европейско ниво тъмночервеният цвят като означение за най-високорискови райони не е отпаднало.

Разхлабването на ограниченията и за пътуване до България е част от концепцията на правителството за отмяна на почти всички мерки в три стъпки. Не са посочвани медицински аргументи за променянето на правилата при пътуване, но главният държавен здравен инспектор доц. Кунчев каза преди около близо три седмици, че това е „нещо изключително важно за туристическата индустрия“.

Със заповедта от 10 март Министерството на здравеопазването регламентира и COVID правилата за влизащите от Украйна в България. „Дневник“ обобщава най-важното от действащите в момента правила.

Какво е валиден сертификат за пътуване

За целите на пътуване до България важат европейските правила за COVID сертификати за ваксиниране, преболедуване, изследване (българската интерпретация на удостоверенията е по-обширна).

България признава сертификатите и на редица страни извън Европейския съюз:

Албания, Андора, Армения, Бенин, Ватикан (само по отношение на издаваните сертификати за ваксинация), Великобритания, Грузия, Ел Салвадор, Израел, Исландия, Йордания, Кабо Верде, Ливан, Лихтенщайн, Мароко, Молдова, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Обединени Арабски емирства, Панама, Северна Македония, Сан Марино, Сингапур, Сърбия, Тайван, Тайланд, Того, Тунис, Турция, Украйна, Уругвай, Фарьорски острови, Черна гора, Швейцария

Заповедта на английски език четете тук

Коронавирусните зони

Нито една страна по света в момента не попада в зелената COVID зона според дефиницията в заповедта на министъра на здравеопазването. Условията за нея се заболеваемостта в дадената държава да е под 75 нови заразени на 100 хил. население за период от две седмици или заболеваемостта да е между 75 и 200 души, но под 4% от тестовете да са положителни.

В оранжевата зона са всички държави, които не попадат в червената зона (кои са те – по-надолу в статията). Критериите за оранжевата зона са: заболеваемостта в страната да е между 75 и 200 души на 100 хил. население и процентът положителни тестове да е не по-малък от 4 или заболеваемостта да е между 200 и 500 души.

Критериите за страни в червената зона са заболеваемостта да е над 500 души на 100 хил. население, да се правят малко изследвания (под 300 проби на 100 хил. население) или в държавата се разпространяват мутации на коронавируса.

Според заповедта на министъра на здравеопазването в червената зона попадат следните държави:

Австралия, Австрия, Андора, Афганистан, Барбадос, Бахрейн, Белгия, Бермуда, Бруней, Бутан, Великобритания, Виетнам, Германия, Гибралтар, Грузия, Гърция, Дания, Доминика, Естония, Израел, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Йордания, Кайманови острови, Кипър, Корейската народно-демократична република, Корея, Коста Рика, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Мавриций, Малдиви, Монако, Нидерландия, Нова Зеландия, Нова Каледония, Норвегия, Остров Ман, Палау, Португалия, Румъния, Русия, Сан Марино, Сен Пиер и Микелон, Сингапур, Словакия, Словения, Сърбия, Танзания, Тонга, Турция, Украйна, Уругвай, Фарьорски острови, Финландия, Франция, Френска Полинезия, Хърватска, Чехия, Чили, Швейцария, Япония

Независимо от коя зона идват, на влизане в България пътниците трябва да представят сертификат, ако нямат, трябва да бъдат поставени под карантина за 10 дни. Тя може да бъде отменена, ако най-рано на третия ден от пристигането (72 часа) човек даде отрицателен резултат при PCR или антигенен тест в лаборатория.

В заповедта изрично се уточнява, че дори и на последващ етап данните за коронавируса да поставят Украйна в друга цветова зона, пристигащите от там, ако нямат валиден COVID сертификат, трябва да бъдат поставени под карантина за десет дни „в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава“. Тя може да бъде отменена, ако най-рано на третия ден от пристигането (72 часа) човек си направи PCR или антигенен тест в лаборатория.

На кого не е нужен сертификат

В заповедта са изброени шест групи, които не е нужно да представят сертификат за COVID-19 при пътуването си до България:

  • децата до 12 години
  • шофьори на автобуси и товарни автомобили по международни курсове
  • екипажите на самолети и кораби
  • погранични работници
  • ученици, студенти, докторанти от Гърция, Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния
  • транзитно преминаващи

 

 

 

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!