05 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В областта : 20-годишен е най-младият пациент на хемодиализа

kruv hemodializa

Пазарджик. Световният ден за борба с бъбречните заболявания тази година се отбелязва на 10 март. Целта е да се акцентира вниманието на хората върху опасността от бъбречните заболявания, важността от ранното им диагностициране и проблемите на болните, чийто живот е белязан от хроничните бъбречни заболявания.

Този ден се отбелязва се от 2006 г. през втория четвъртък на месец март по инициатива на Международното дружество по нефрология и на Международната федерация на фондациите за бъбречни болести. Тази година мотото на Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания е „Бъбречно здраве за всички“.
66 са бъбречно болните пациенти, които три пъти в седмицата посещават Нефрологично отделение на МБАЛ-Пазарджик за хемодиализа. От тях 36 са мъже, а 30 са жени.

Най-дълго над 19 години в отделението се лекува 62-годишен мъж. Най-възрастният пациент на диализната структура е 79-годишна жена, която от 15 години е на хемодиализа. Най-младият пациент е 20-годишно момче от Велинград. 11 са болните с хронична бъбречна недостатъчност от Пазарджишка област, които чакат за трансплантация и са включени в листата на

Евротрансплант.
Преди три месеца във Франция успешно бе трансплантиран 43-годишният Неделчо Гарджаров от пазарджишкото село Тополи дол. В продължение на 17 години той е на хемодиализа преди да получи одобрение от френска клиника за трансплантация. От две седмици Неделчо вече си е в България и е в много добро състояние, съобщи началникът на Нефрологично отделение на МБАЛ-Пазарджик д-р Росица Робова, която следи състоянието му. Тя се надява и други техни пациенти да получат шанс за нов живот.

hemod
Д-р Робова е категорична, че правилното и навременното лечение на бъбречните заболявания може да предотврати опасността от възникване на усложнения и развитие на хронична бъбречна недостатъчност. Тя препоръчва два пъти годишно да се правят прегледи при нефролог. Това се отнася особено за болните със захарен диабет и високо кръвно налягане.
За съжаление COVID-19 също провокира бъбречните заболявания, а някои от нашите пациенти стигнаха и до хемодиализно лечение, обясни д-р Робова. Има вече болни, които след ковид усложнения са останали на диализа. Тя предупреди, че и т.нар. постковид синдром може да доведе до проблеми с бъбреците.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!