02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Интересна изложба ще бъде открита на 16 март в Пещера

izlozhba

Пещера. ХГ „Проф. Веселин Стайков“ ще бъде домакин на изложба живопис на акад. Симеон Спиридонов и скулптура Петко Спиридонов. Откриването ще бъде на 16 март от 17:30 часа.

Ето какво споделя акад. Спиридонов за себе си :
„Роден съм на 20.08.1944 година в гр. Севлиево. Завършил съм Техникума по каменоделие в с.Курино. Бях 17 годишен, когато публикуваха първите ми карикатури. По време на военната ми служба продължих да рисувам карикатури, които намериха място в различни вестници и списания.
По-късно започнах работа като художник -оформител в някои от тях. Завърших Художествена академия в Прага, специалност графика и илюстрация. Илюстрирал съм повече от 200 книги, автор съм на 20 книги с рисунки и 14 анимационни филми. Реализирал съм множество стенописи в частни и обществени сгради във Франция, Чехия и България. По моя инициатива училището в с. Дрен, Радомирско, се превърна в средно училище с художествен профил. Заедно със съпругата ми Лидия Димитрова, създадохме детска школа по изобразително изкуство в с. Дрeн. А по-късно и първата селска галерия в Западна България.
Почетен гражданин съм на гр. Севлиево и гр. Радомир. Мои творби са експонирани в редица изложби в България, Гърция, Русия , Полша, Испания, Португалия, САЩ, Мексико и др. Където имам и откупки. Удостоен съм с множество награди и отличия: кавалер на Английската кралска академия за изящни изкуства, приз за графика в Гран пале – Париж, отличен съм с наградата “Хуан Миро“ във Валенсия и др. Удостоен съм със званието „Академик“ на Българската академия за наука и изкуство /БАНИ/, носител съм на високото държавно отличие „Златен век“. През 2020 година бях удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий – огърлие“ за цялостно творчество. Отличието ми бе връчено от Президента на Република България на специална церемония в Президенството в гр. София.“
Петко Спиридонов е роден през 1950 год. в с. Калугерово, общ. Лесичово, обл. Пазарджик. Там завършва основното си образование, а през 1968 г. – Икономически техникум в гр. Пазарджик. През 1977 г. Завършва школа за офицери към Противопожарна служба в гр. София. „С дърворезба се занимавам от най-ранна детска възраст, от 8-9 годишен. Първите ми „произведения“ бяха с „приложен“ характер. С тях обикновено си служех аз, близките ми или моите приятели. Винаги носех много добре наточено ножче в джоба си. С него изработвах „четалчета“ – дръжки за разпиналки, които украсявах с резба, дървени пистолети, лъкове и какво ли не още… „, споделя Петко Спиридонов.
„Бабите, често ми казваха, че имам „златни ръце“. Години по-късно разбрах смисъла на това… Постепенно започнах да изработвам все по-сложни неща, дърворезби и различни фигурки от дърво, глина, пластелин… Постоянно рисувах в учебниците и тетрадките си…Години по-късно се учех на дърворезба от майсторите дърворезбари Христоско Христосков и Ангел Вангелов от Пазарджик, членове на Задругата на майсторите. Вече имах ателие, което беше съседно с това на скулптора Спас Киричев. Той често ме канеше на „приказка“ при себе си и ме насърчаваше да правя и скулптура. Първите ми опити се оказаха доста успешни , това ме насърчи и продължих да изработвам и скулптура от дърво,бронз, камък, желязо и др… „, допълни творецът.
Идеите, които той реализира, са на базата на легенди и митове на различни народи, мъжкото и женското начало в природата популярни символи и др. Според него те са израз на народопсихологията, философията и научните им постижения. Спиридонов се стреми да вникне, пресъздаде и подскаже тайното-езотерично послание,което те носят през вековете и универсалното в тях. Скулптурата се доближава в голяма степен до символа. Стремежът му винаги е да създава образи, които сочат над и отвъд себе си онагледявайки определена идея, философия или мит…
„Харесва ми да материализирам различни идеи, да превръщам непредметното в обем и образ… Винаги се стремя да придам елегантност чрез простота на формата без излишества и в това търся красотата. Зная, че в психологически план грозното, застрашаващото веднага привлича и задържа вниманието на зрителя. Но на мене красивото повече ми допада като изразно средство… Всъщност ние възприемаме видяното чрез рефлексия на нашата опитност и знания от миналото“, допълва скулптурът.
Той е член на Дружеството на пазарджишките художници от 1990 год. Участва във всички общи изложби на дружеството. Участва  в 3 изложби на южнобългарските художници, в 4 национални изложби по скулптура на Шипка 6 гр. София, 1 изложба във Франция гр. Експрованс, изложба в Турция и др. Негови произведения са собственост на колекционери от България, Русия, Франция, Германия, Гърция, САЩ, Холандия, Турция, а също на общ. Пазарджик, ИВН Пазарджик и  общ. Калугерово.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!