21 февруари 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Астероид наближава Земята

asteroid

Астрономите ще могат да наблюдават как астероид с ширина близо 1.2 километра преминавапокрай Земята следващата седмица според данни, предоставени от Центъра за изследвания на близки до Земята обекти (CNEOS) наNASA.

Астероидът е 2001 CB21 и според базата данни на NASA се оценява на до 1.1 километра в диаметър, като ще направи най-близкия си подход към Земята на 4 март в 2:59 часа сутринта източно време. По време на безопасното, но близко сближаване със Земята скоростта на астероида се оценява на 50 000 км/ч и ще бъде на около 7 милиона километра от Земята, или около 12 пъти разстоянието между Луната и Земята.

Докато астероидът се приближава, Джанлука Маси, астроном от проекта за виртуален космически телескоп, намиращ се в Италия, снима космическата скала на 23 февруари, когато е била на около 12 милиона километра от Земята. Маси говори пред Newsweek и каза, че поради непрекъснато нарастващите технологични подобрения, които идват в космическите телескопи, астрономите са в състояние да локализират все по-малки и по-малки обекти, поради което броят на обектите в категорията „близо до Земята“ се увеличава.

2001 CB21 обикаля около Слънцето точно като Земята, но не се очаква да направи друг подход към нашата планета до 6 март 2043 г. По-специално 2001 CB21 е категоризиран като „потенциално опасен астероид“, но това не означава, че има шанс да удари Земята. Всеки астероид, който идва в рамките на 750 000 километра и е по-голям от 152 метра в диаметър, се счита за „потенциално опасен астероид“.

Ако се интересувате да наблюдавате как астероидът се приближава най-близо до Земята, може да гледате предаването на живо на събитието от Virtual Telescope Project, което ще започне на 4 март.

Снимка: Pikrepo

 

Източник : / https://hicomm.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!