28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Деца и ученици с изявени дарби ще ползват закрила на Община Пещера

deca

Пещера. Предвид високите постижения на деца и ученици от община Пещера, включени в разнообразните форми на дейност на ЦПЛР-ОДК Пещера, в клубове по интереси и в спортни клубове, и с цел закрила и стимулиране на талантливите деца от общината, както и  на завършващите с отличен успех средно образование, общинските съветници приеха Общинска Наредба за условията и реда за осъществяване на закрила на деца и ученици с изявени дарби.

Идеята е на кмета на Общината Йордан Младенов. Право на закрила по Наредбата ще имат деца и ученици с изявени дарби в областта на науката, техниката, изкуството, културата и спорта, класирани на международен, национален, областен, регионален конкурс, олимпиада или състезание в областта, за която се кандидатства, проведени през последната година, както и ученици, завършили с отличен успех средното си образование.

„Годишни стипендии и еднократно финансово подпомагане могат да се предоставят по искане на Директор на институция в сферата на образованието след решение на педагогическия съвет, Неправителствени организации, осъществяващи дейност в сферата на образованието, изкуството, културата, спорта или други, допринасящи за развитието и възпитанието на децата и учениците,  Читалищни и Училищни настоятелства, спортни клубове, Общински съвет.“, уточни Младенов.

Според новоприетата Наредба стипендии и финансово подпомагане представляват еднократно финансово подпомагане за отличен успех, годишни стипендии и еднократно финансово подпомагане. Годишните стипендии и еднократното финансово подпомагане по тази Наредба са индивидуални, като всяко дете или ученик има право на една стипендия или на едно еднократно финансово подпомагане за календарната година.

Според градоначалника, новата наредба ще насърчи и подкрепи творческите заложби на изявени ученици и ще гарантира развитието на техните дарби, като им даде възможности за изява. „Осигуряването на  необходимите средства ще се осъществява от бюджета на Общината за текущата година, както и от дарители.“, уточни Йордан Младенов.

Проектът е съобразен с европейското законодателство – Европейската харта за местно самоуправление и директивите на Европейската общност, свързани с тази материя, както и с разпоредбите и целите на националното и местно законодателство.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!