02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Мирянци иска комисия да установи причините за пропадането на селото

bager piasak

Пазарджик. Жителите на пазарджишкото село Мирянци не намират отговор на притесненията, че къщите им масово потъват, стените им се напукват, а водата в кладенците изчезва. Те подозират, че всичко това е резултат на кариера за добив на пясък и чакъл в землището, която от години буквално „изяжда“ земята под селото. На противоположното мнение е собственикът на кариерата, който твърди, че някой иска да му вземе бизнеса.

Преди седмица жителите на Мирянци заявиха, че ако не пристигне независима комисия, която да измери дълбочината, от която се добива пясък и чакъл, ще преминат в гражданско неподчинение. До това решение стигнаха след едногодишно писане на жалби до всички държавни институции с молба за намеса. Според документацията, с която инициативния комитет разполага, кариерата има право да копае на не повече от 14 метра дълбочина.

След намесата на БНР, независима комисия от Басейнова дирекция, РИОСВ-Пазарджик и представители на Министерството на енергетиката извършиха проверка.

„Измерванията показаха, че наистина има превишение на параметрите в доклада по ОВОС с около 3 метра, както се твърдеше от Инициативния комитет. ОВОС е от кота нула, т.е. говорим за 18 метра дълбочина от кота нула“, каза Костадин Деянов, експерт и член на ИК.

След измерването на изкопните дейности и установяването, че разрешените 14 метра са надвишени, собственикът на кариерата инж. Ангел Кърджев направи изненадващ ход. Извади документ от 2015 година, който му разрешава на копае не до 14, а до 25 метра дълбочина. Документът е издаден от Министерството на енергетиката и според тогавашното законодателство, за това ново разрешение не е било необходима допълнителна оценка за въздействието на околната среда и водите. Това изненада не само протестиращите, но и проверяващите.

Отговорът на въпроса дали има разрешение от 2015 година трябва да стане ясен до два дни. Собственикът на кариерата обаче твърди, че атаката срещу него е цел да му бъде отнет бизнесът.

Жителите на Мирянци твърдят, че бизнес войните не са техните войни. Тяхната единствена кауза е да спасят селото си.

Според експерта от сдружение „Балканка“ Димитър Куманов твърде вероятно е потъването на селото да е следствие на изсмукването на големи количества пясък и вода, в непосредствена близост до къщите и това трябва да се установи.

На противоположното мнение е собственикът на кариерата инж. Ангел Кърджев. Според него компетентните органи трябва да проверят как са строени къщите, кладенците и септичните ями в селото, както и да се отчете, че преди години в Мирянци е имало сериозно наводнение, което е било с размерите на бедствие.

Ако разрешението за извършване на изкопни работи до 25 метра се окаже достоверно, хората искат комисия да установи дали има връзка пропадането на селото с работата на кариерата.

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!