25 февруари 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Увеличават социалните пенсии за инвалидност

pensioner

Управляващите увеличават инвалидните пенсии. Поправката в бюджета за Държавно обществено осигуряване беше внесена след протест на майките от инициативата „Системата ни убива“ и предизвикана от това спешна среща на ръководствата на парламентарните групи на управляващото мнозинство. Информира репортерът Мария Филева:

Промяната предвижда за хората със 100 % степен на увреждане с определена чужда помощ държавата да изплаща 160 % от социалната пенсия за старост, която както и досега служи за основа за изчисления.. Досега  този процент беше 135. За хората с 91 до 100 % трайно намалена работоспособност пенсията вече ще  е 140 %, а за най-масовия случай, когато увреждането е от 71 до 90 % пенсията  се повишава от 125 на 130 %.

Това ще струва на хазната 9 млн. лв. Парите ще дойдат от икономии в бюджета на Държваното обществено осигуряване, обясни председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански.

Осигуряването на социалната подкрепа за нуждаещи се граждани е приоритет за правителството, заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков:

„В голяма степен отговаря на исканията на майките за увеличаване на социалните пенсии“.

Гьоков отчете още, че общо 230 млн. лв. от Бюджета на държавното обществено осигуряване са пряко насочени за подкрепа на хората с увреждания.

Следващата седмица активисти на „Системата ни убива“ ще присъстват на заседанието на Социалната комисия, а управляващите обещаха цялостна реформа в социалния сектор.

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!