16 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пещера почете Апостола

levski obesvane 2022

Пещера. За да почетат паметта на Апостола и да положат венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха кметът на община Пещера Йордан Младенов, д-р Николай Пенев-председател на Общински съвет-Пещера, зам.-кметове, представители на политически сили, общественици, ученици и граждани.

Снимка: peshteraprim

Паметникът на Левски бе отрупан с венци и цветя, по повод 149-ата годишнина от обесването му

С почит към живота и делото на Дякона, пред паметника му присъстващите на възпоменателното преклонение сведоха глави и замълчаха за минута в знак на признателност.

Снимка: peshteraprim

В социалната мрежа Йордан Младенов сподели :

Великият българин, успял да вдъхне кураж и вяра у народа си е жив и днес. И ще бъде. Докато произнасяме името му, докато следваме повелите му, докато има България!
Да благодарим на съдбата, че го има в историята, учебниците, умовете и сърцата ни!
Поклон пред паметта на Апостола на свобода и святото му дело!“
Снимка: peshteraprim

На 19 февруари България се прекланя пред паметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски. На днешната дата отбелязваме 149 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Снимка: peshteraprim

Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне обвинения.

Снимка: peshteraprim

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците Комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., тогава той още не е навършил 36 години.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!