19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Напусна ни Кръстницата на фънка

beti deivis

Бети Дейвис, наричана „Кръстницата на фънка“, почина на 77 години, предаде BBC

Дейвис проправи пътека с нейния суров фънк и сексуални текстове, която повлия на много звезди включително Принс и Мадона. Лени Кравиц също скърби за американската певица и музикант.

Новината за смъртта й беше потвърдена на нейния уебсайт от приятелката й Констанс Портис.

Бети Дейвис е починала от естествена смърт в дома си в Хоумстед, Пенсилвания. Принс не веднъж е отбелязвал, че работата на Дейвис е това, към което всички се стремят.

Родена и израснала като Бети Мабри в Северна Каролина, Дейвис се превърна в стожер на музикалната сцена в Ню Йорк от 60-те години на миналия век с песни като „Get Ready for Betty“. Нейната песен от 1967 г. Uptown (to Harlem), която тя написа за „Chambers Brothers“, наскоро се появи отново в номинирания за „Оскар“ документален филм „Summer of Soul“.

„Писах за любовта, наистина, за всички нива на любов“, каза тя пред „The New York Times“ през 2018 г., в рядко интервю след излизането на документалния филм „Бети – казват, че съм различна“. „Тогава никой не пишеше такива откровени текстове, но сега всички пишат за това. То вече е клише“.

Тя беше втората съпруга на джаз легендата Майлс Дейвис и въпреки че бяха женени само една година, взаимното влияние е било от полза. Тя го е запознала с артисти като Джими Хендрикс и Слай Стоун. „Всеки ден, омъжена за него, беше ден, в който трябваше да печеля отново името Дейвис“, каза тя в документалния филм за бурното им време заедно.

Бети Дейвис беше една от първите тъмнокожи жени, които получиха признание за писане, аранжиране и продуциране на собствени албуми, като „They Say I’m Different“ и „Nasty Gal“. Тя обаче изчезна от музикалната индустрия в края на 70-те години. Не спечели много от музика, но повлия много на поколенията след нея.

„Ние сме просто песъчинки в нейната Бети Вселена“, казва Ерика Баду.

 

 

 

 

 

Източник: / https://life.dir.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!