24 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Световен ден на бобовите растения

fasul.

10 февруари се отбелязва от ООН (ООН) като Световен ден на бобовите растения. Датата е определена през 2019 г. с цел насърчаване на отглеждането на тези храни. Бобовите растения подобряват плодородието на почвата, а когато се отглеждат в дългосрочен план, помагат за увеличаване на производителността в селските райони.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва консумацията им поне 3 пъти седмично.

1. Фасулът е бобовото растение, което се консумира най-много от бразилците, като е източник на витамини, фибри и минерали

Фасулът е най-консумираното бобово растение в Бразилия и освен придружаващ ориз, той може да се използва и при приготвянето на супи, бульони, фейхоади, наред с други рецепти. Богата на желязо, калий, фосфор, витамини от група В и фибри като лизин, тази храна предотвратява анемията, помага на имунната система и е много полезна за вашето здраве. Друг положителен момент е, че може да се намери в различни видове: черен, червен, бял, кариока, масло, черен боб и други. Какво ще кажете за промяна на вашата консумация?

2. Соята е с високо съдържание на протеини и разтворими фибри

Подобно на фасула, соята е високо питателен вид бобови растения: богата на витамини А, С, калций, фосфор и разтворими фибри – както и отличен източник на растителен протеин за вегани и вегетарианци. За тези, които не знаят, е важно да подчертаем, че има различни вариации на това бобово растение: жълта соя (която е най-култивираната и консумирана в Бразилия), черна и едамама например. Струва си да ги изпробвате в ежедневната подготовка на рецептите.

3. Грахът е питателна бобова култура, предназначена за приготвяне на супи

Широко използван при приготвянето на супи, кремове, салати, пържени картофи и дори ризото, грахът е много гъвкав и питателен вид бобови растения. Той се откроява с това, че е богат на желязо, калий, цинк, антиоксиданти, диетични фибри и растителни протеини, които спомагат за укрепването на защитната система на организма. За промяна в менюто, добър съвет е да не се придържате само към зеления грах (който е най-консумиран), но и да опитате жълтия или дори черния.

4. Нахутът е богат на протеини и много подходящ за веганска диета

Много подходящ за веганската диета, нахутът има много протеини, фибри, витамини и може да се използва като заместител на месото в различни рецепти – какво ще кажете да опитате класическия нахут строганов? Интересен факт за тази бобова култура е, че тя има детоксикиращ ефект и осигурява триптофан – аминокиселина-предшественик на серотонина (хормона на щастието).

5. Фъстъците са източник на омега 3, основни витамини и минерали

Противно на това, което мислят много хора, фъстъците са много питателен и здравословен вид бобови растения – богати главно на омега 3, желязо, магнезий, фосфор, витамини В и Е. Следователно, когато е добре подготвен и включен в диетата, той може да донесе множество ползи за здравето на сърцето и мозъка. Добър съвет, например, е да включите фъстъчено масло в различни рецепти – като торти, бисквитки, смутита и палачинки.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!