28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Най-вероятно ще компенсират Общините за скъпия ток чак до юли

Electricity workers and pylon silhouette

Ръководството на Сдружението на Общините (НСОРБ) се срещна днес с вицепремиера и финансов министър Асен Василев по повод кризата със скъпия ток, като от срещата се разбра, че компенсациите, които държавата плаща, най-вероятно ще продължат чак до юли, информира „Сега“.

Освен това правителството подготвя схема за сключване на дългосрочни договори за електроенергия за нуждите на държавната администрация и публичния сектор, до която ще имат достъп и желаещите общини. Схемата ще даде възможност да бъдат избегнати надценките, без необходимост всяка публична структура да обособява специализирано звено за търговия с енергия. В момента екипът на Василев разработва нормативни промени за реализация на механизма.

Преди няколко дни вицепремиерът разясни схемата – предвижда се общ доставчик от името на държавата да купува енергия от пазара, а после да го продава на предвидими цени на държавни структури или общини.

От НСОРБ се срещнаха и с регионалния министър Гроздан Караджов, който коментира по отношение на повишаването на цената на електроенергията, което затруднява работата на ВиК дружествата, че за момента е намерено решение през т.нар. дългосрочни договори. Щял да се осигури и държавен механизъм да бъдат компенсирани, както вече бе направено за периода декември 2021 г. – януари 2022 г.

 

 

 

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!