25 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Meta ще спре ли Facebook и Instagram в ЕС?

telefon

Американският технологичен гигант Meta Platforms продължава да вярва, че е възможно закриването на дъщерните дружества Facebook и Instagram в Европейския съюз. Това се посочва в съобщение на компанията до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

В документ от 2 февруари 2022 г. се посочва, че Meta „вероятно няма да може да предложи редица наши ключови продукти и услуги, включително Facebook и Instagram, в Европа“ при липса на правно гарантирани пътища за трансфериране на европейски лични данни на сървъри в САЩ.

В дългогодишния спор с ирландската комисия за защита на личните данни (DPC) относно спазването на европейските правила за защита на данните, Facebook заплаши да спре услугите още през септември 2020 година. Ако компанията трябва напълно да спре предаването на данни към САЩ, не е ясно „как услугите на Facebook и Instagram могат да бъдат предлагани в рамките на ЕС при тези условия“, се посочваше от „Фейсбук“ по това време.

Междувременно правната ситуация на компанията, която се преименува на Мета, само се влошава. През май 2021 г. Върховният съд на Ирландия отхвърли жалба на социалната мрежа срещу DPC, която Facebook поиска с временна заповед в края на август 2020 г., за да предотврати трансфера на лични данни от граждани на ЕС към САЩ.

В основата на съдебния спор са няколко дела, заведени от австрийския активист за защита на данните Макс Шремс срещу препращане на данни от страна на Facebook. Тези дела доведоха два пъти до това, че Съдът на Европейските общности обяви правното основание за трансфер на данни, според споразумението за защита на личните данни на ЕС, за недопустимо.

Все още няма наследник на Споразумението за защита на личните данни. Въпреки това, през юни 2021 г. Европейската комисия представи нови стандартни договорни клаузи, въз основа на които личните данни могат да се прехвърлят и на трети страни. Ирландският орган за защита на данните сега трябва също да провери дали тези клаузи са достатъчни в случая с технологичния гигант Meta.

Meta очаква решение в това окончателно разследване „най-рано през първата половина на 2022 г.

Ако Meta затвори услугите си във Facebook и Instagram в Европа, това ще бъде сериозен удар за компанията. Само през миналата седмица цената на акциите на Meta се обезцениха с повече от 25%, след като компанията отчете първи, макар и лек спад в броя на ежедневните потребители на Facebook, откакто стартира водещата социална интернет медия.

Следователно е малко вероятно Meta наистина да тръгне по този път.

На въпрос на лондонския бизнес вестник City AM, говорител на компанията каза: „Ние нямаме абсолютно никакво желание или планове да се оттеглим от Европа, но простата реалност е, че Meta и много други компании, организации и услуги разчитат на трансфер на данни между ЕС и разчитат на Съединените щати да управляват глобални услуги“.

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!