Младите италиански изпълнители Мамуд и Бланко, сформирали дует специално за фестивала в Сан Ремо, спечелиха голямата награда с песента „Brividi“ („Тръпки“), съобщават РАИ Уно и АНСА.

Така се оправдаха прогнозите на букмейкърите, които още от началото на фестивала ги бяха обявили за фаворити. За Мамуд това е трето участие на Сан Ремо. А за Бланко – първо.

Истинското име на Мамуд е Алесандро Мамуд. Той е наполовина италианец, наполовина египтянин. Роден е през 1992 г. в Милано. Пее в стил поп, хип хоп, ар енд би, като съчетава традиционното им звучене с типични за арабската музика нотки. Има два издадени албума досега. През 2016 г. участва в категорията за млади изпълнители на фестивала в Сан Ремо. През 2019 г. печели голямата награда на фестивала с песента „Пари“. Тогава това породи полемика, защото песента бе възприета като не особено романтична, а представители на крайната десница, сред които и Матео Салвини, не харесаха неиталианските ориенталски нотки в нея. С тази песен после Мамуд отиде на Евровизия, където се класира втори.

Бланко пък беше най-младият участник във феста тази година. Истинското му име е Рикардо Фабрикони. Той е роден през 2003 г. в малко градче в провинция Бреша. От малък се вдъхновява от изпълнителите Пино Даниеле, Лучо Дала и Лучо Батисти, но и от италианските рапъри и хип хоп певци. Стилът му се определя като алтернативен хип хоп, примесен с рап рок и ар ен би. Издал е един албум досега.

Песента, с която Мамуд и Бланко се представиха тази година в Сан Ремо, бе определена от критиците като прочувствено изпълнение, перфектно съчетаващо специфичните гласове на двамата изпълнители и разказващо за грешките, които човек допуска в любовта.

Тази година на второ място остана Елиза с изпълнението „А може би си ти“. Певицата се завърна на сцената на феста след 21-годишно отсъствие. През 2001 г. в дебюта си на фестивала тя спечели голямата награда с песента „Светлина“. Тази година Елиза все пак не си тръгна с празни ръце, защото й бе присъдена наградата в категорията за най-добра музикална композиция.

На трето място остана „вечното момче на италианската музика“ Джани Моранди с енергичната песен „Отвори всички врати“. Той получи и отличието на журналистите, отразяващи музикалната проява.

Това беше първо голямо излизане на сцената на Моранди след тежък инцидент през 2021 г. в къщата му, когато той се спъна, падна в запален на двора огън и си изгори ръцете. 77-годишният Моранди, който обича да експериментира с жанровете, участваше за седми път на феста. Той е печелил само веднъж голямата награда – през 1987 г. в трио с Умберто Тоци и Енрико Руджери, с които изпя тогава песента „Може да се даде повече“. В петък вечерта Моранди заедно с Джованоти и с ди джеят Мус Ти спечелиха наградата на тазгодишното издание на фестивала в категорията за най-добър кавър. Тогава те победиха с компилация от четири свои хитове от миналото – два на Моранди и два на Джованоти.

На фестивала в Сан Ремо бяха раздадени и награди в още няколко категории. Ветеранът на италианската балада Масимо Раниери получи наградата на критиката за песента си „Писмо отвъд морето“, посветена на италианските мигранти в Америка. А Фабрицио Моро спечели наградата за най-добър текст за песента си „Ти си“.

В петте фестивални вечери на сцената на феста участваха като специални гости актьори, музиканти, спортисти, журналисти, докато за голямата награда се бореха рекордно много песни – 25. По традиция победителят на фестивала в Сан Ремо представя Италия на конкурса Евровизия, който тази година ще се проведе в Торино, след като миналата година на него победи италианската рок банда Монескин.