25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков9:31, 5 февруари 20221min

Учениците в тези области в клас от понеделник

uchenici sv patriarh evtimii

Всички ученици в областите Разград, Силистра, Търговище и Шумен ще започнат присъствено втория учебен срок в понеделник, 7 февруари. Те ще влязат в клас след изследване за COVID-19 с познатите вече щадящи тестове с проба от слюнка, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Без тестване могат да са на училище притежателите на зелен сертификат – документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

В цялата страна при същите условия – тестване или зелен сертификат, продължава присъственото обучение на децата от началните класове – от първи до четвърти клас.

В областите Бургас и Стара Загора всички ученици от пети до 12-и клас ще имат занятия в електронна среда през следващата седмица. В останалите 22 области вторият срок ще започне онлайн за отделни випуски от прогимназиалния и гимназиалния етап. В областите Добрич, Кърджали и Хасково някои класове ще учат от вкъщи само в отделни общини. Останалите ще се в клас.

Режимът на обучение – присъствено или от разстояние, се определя на локално равнище със заповед на Регионалната здравна инспекция. Министерството на образованието и науката издава заповеди за организация на занятията в електронна среда там, където присъственото обучение е временно прекратено от здравните власти.

Според националния план за справяне с пандемията едни и същи ученици не могат да учат онлайн повече от една седмица без прекъсване.

В София учениците от I до VI клас, а също от VIII, IX и XI клас ще започнат втория срок присъствено. През цялата следваща седмица учениците от VII, X и XII клас ще имат онлайн занятия. Решението е на столичната Регионална здравна инспекция (СРЗИ) заради достигната 14-дневна заболяемост от над 2000 на 100 000 души.

Присъственото обучение в софийските училища ще се провежда при тестване един път в седмицата. Осигурени са достатъчно щадящи тестове с проба от слюнка за цялата страна.

В клас без тест могат да влязат всички ученици със „зелен сертификат“ за ваксинация, за преболедуване или за наличие на антитела, или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Дали частичното обучение от разстояние в повечето области в страната ще продължи и след 13 февруари тази година, ще се решава от РЗИ, на локално равнище, според епидемичната ситуация и заетостта на интензивните болнични легла, информират от МОН.

 

 

 

Източник : / https://www.vesti.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!