29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Мариян Христев : Режим „Хвани и пусни“ важи и за Стара река

pasturva
Пещера. Режим „Хвани и пусни“ за балканската пъстърва в участъка на река Стара река (от разклона за Нова Махала – до ВЕЦ Пещера) е в сила от 03.02.22г. и е в сила до 2025г.. Новината в социалната мрежа съобщи Мариян Христев. Пещерският природозащитник прикани рибарите при нередности да сигнализират на тел. 112. „За задържане на уловена риба  глобата е от 1500лв.+“, предупреждава Мариян
Мариян Христев
Снимка : личен архив
МЗХ и ИАРА публикуваха тазгодишната заповед за целогодишна забрана на риболов. Цели 21 пъстървови реки са в режим „Хвани и пусни” в улова на балканска пъстърва. Това означава, че абсолютно всички уловени балканки трябва да се пускат обратно във водата, независимо от състоянието им. Проектът на заповедта в тази му част беше изготвен от експертите на държавните ведомства заедно с работна група от риболовните клубове „Балканка”, „София – 94”, „Стримерите” и „Хатч”, както и от Федерацията на мухарите в България.
В списъка са попаднали реки, където ходят най-много риболовци и пресирането на рибата е най-голямо. Реките по области са (от някои от тях са само отделни участъци, отбелязани в заповедта, която публикуваме по-долу): Благоевград – Черна Места, Бяла Места Велико Търново – Мийковска, Костелска Кюстендил – Рилска, Драговищица, Елешеница, Треклянска Ловеч – Черни Вит, Златна Панега, Костелска, Заводна Монтана – Дългоделска Огоста Перник – Ерма, Треклянска Пловдив – Бяла Река София – Искрецка, Габровница, Искър – от вливането на Черни и Бели Искър до устието на яз. „Искър” Стара Загора – Лешница, Габровница Смолян – Триградска, Широколъшка
Освен това под забрана попадат ред други реки плюс следните по-големи язовири: Бургас – „Ясна поляна”, „Камчия”, Варна – „Елешница”, Габрово – „Христо Смирненски”, Перник – „Студена”, Смолян – „Цанков камък”. Добрата новина е, че от проекта за заповедта отпадна подготвяната забрана на язовир „Цонево”, който остава свободен за риболов.
Санкциите за нарушителите, които задържат балкански и македонски пъстърви в тези зони, са солени – от 1500 лв до 3000 лева.
Всички тези мерки имат за цел да възстановят изтощените ни рибни популации от балканска и македонска пъстърва, като същевременно да не се налагат пълни ограничения за любителски риболов, с което да се ощетят напълно риболовците и да бъдат лишени от своето хоби. Уважавайте труда на доброволците и инспекторите на ИАРА, които ще опазват тези участъци и ги подкрепяйте безусловно.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!