26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Първият летен лагер за пещерските деца се провел още през 1926 година

lager ogan

Пещера. Спомените от детството са свързани или с мечтаната играчка, книга, или с рожден ден, първите приятелства, рефрен от песен или от преживяванията по време на лятната ваканция. Често от закътани места в паметта ни изникват цветните образи на другарчетата пред летния лагерен огън.

Пионерските лагери в НРБ се организираха с цел да възпитават чувство за колективизъм у бъдещите строители на социализма.

Обикновено на лагер се извършваха някакви полезни занимания, надпревари, културно-масови прояви. И вместо да се мотаят по цял ден по прашните градски улици и да бездействат, децата се сприятеляваха. Често приятелствата продължаваха до късните периоди от живота.

Снимката е илюстративна

Пещерци все още си спомнят за пионерския лагер „Септемврийче“ или местата за почивка, построени от предприятията в града : Обувен завод „В. Мулетаров“, „Чико“ Пещера, ХВК „Теофил Дашинов“ и др. Ставаше се със звука на тръбата, следваше физарятка под ръководството на физкултурник, ядеше се под строй- по отряди, имаше дежурства в столовата, задължителна обедна почивка от 14:00 до 16:00 часа, следобедна закуска. И като навсякъде имаше началник на лагер, всяващ респект сред малчуганите. Чернобелият телевизор обичайно не работи…

Малцина са онези, които знаят, че в Пещера още през 1926г. е имало място за почивка на ученици, наречено Детска колония.

През пролетта на 1926г. е изградена лека постройка в местността „Читал олук“ по инициатива на пещерската Община, с нейни средства и известна помощ с пари и материали на граждани и от Окръжна постоянна комисия в Пловдив.

Снимката е илюстративна

От 1927г. издръжката на колонията се поема от Пещерска популярна банка и там летуват децата н а членовете на банката. Помещението имало обща спалня и две стаи за персонала, покрито с керемиди. В спалнята от двете страни били разположени нарове, на които от едната страна спяли момчетата, от другата -момичетата. Кухнята била разположена отделно от основните помещения. Столовата обаче била на открито, покрита с борови клонки.

Учениците летували на две смени по 20 дни. Ръководители на лагери били местни учители, назначени от управителния съвет на банката.

Оказва се, че преди 96 години това е първият летен лагер за пещерските деца.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!