26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Изследване: Радев е най-харесваният политик

otziv ocenka

Президентът Румен Радев започва мандата си с високо доверие от 58,5 процента и с недоверие от 32,1 процента и остава най-харесваната фигура в политическия живот в България – с най-висок положителен рейтинг.

Това показват данните от представително за пълнолетното население на страната проучване от независимата ежемесечна изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, „лице в лице“, съобщава БТА.

Изследването е проведено сред 805 пълнолетни българи между 6 и 14 януари т.г.

Доверието в правителството се повишава до 44,9 процента и е по-високо от недоверието (39 процента) – това се случва за пръв път от началото на първия мандат „Борисов“ през 2009 г. насам и показва акумулиране на надежда за край на политическата криза, коментират от социологическата агенция.

Високи обаче са икономическите страхове – 86,4 процента очакват ръст на цените, след като години наред този показател се движеше под 70 процента, а за последно беше доближил 90 процента в края на първия мандат на кабинета „Борисов“ и последвалите протести по повод високи цени.

Има закономерен за начало на мандат ръст и в доверието в парламента и то достига 31,9 процента, при спадащо недоверие (56,9 на сто), сочат данните от проучването.

Позицията на обществото ни по отношение на Република Северна Македония се втвърдява и през януари 15,3 на сто не искат Северна Македония да започне преговори при никакви условия, 60,8 процента – само ако изпълни договора си с България, а 7,6 процента не поставят условия.

В края на 2020 г., много по-сериозен беше делът на колебаещите се – който сега се прелива към сдържаната по отношение на Скопие, а не към ентусиазираната, опция, посочват от „Галъп“.

 

 

 

Източник : / https://www.vesti.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!