25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пещерци имат синоним за край на човешкия живот

grobishte staro

Пещера. „Когато ида при баба Райна“, така казват пещерци, когато стане въпрос, че е дошло време за последна грижа та този свят. Истината е, че баба Райна е реален човек. Казвала се е Райна Илиева Полимерова / 1895-1973/. Тя била известна под името баба Райна и била дълги години гробар в градските гробища.

Обслужвала винаги внимателно и с почит всеки покойник, независимо от общественото и материалното му положение. Подреждала цветята в ковчега, прощавала се лично с мъртвеца и го преливала, на мъжете с вратовръзка задължително разхлабвала възела и пр., пише в своята Енциклопедия Анастас Пунев.

Името й и до днес е синоним на край на човешкия живот за пещерци. И до днес са популярни изразите „Като ида при баба Райна…“, “ Щом баба Райна се прости с мен“, “ Баба Райна да ме прекрачи на гроба“ и др.

Баба Райна живеела в къщичката на гробищата, по цял ден била между гробовете, наглеждала да няма пакости от хора и добитък, да няма изоставени гробове. „Живяла в един свой свят, далеч от шум, дрязги и боричкания, свят, който запълва съществуването й.“, обобщава личността историкът краевед.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!