29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Доц. Спас Ташев: Чрез замазване на проблемите едва ли ще придвижим отношенията с РСМ

most reka skopie

Не съм убеден, че чрез замазване на проблемите ще успеем да придвижим напред отношенията ни със Северна Македония„.

Това мнение изказа пред БНР доц. д-р Спас Ташев от БАН.

Спас Ташев
Източник: БГНЕС

Според него е необходим добър диалог между правителствата на България и РСМ и всеки контакт между тях е добре дошъл.

Трябва да се въоръжим с търпение и да отстояваме националните си интереси, както са формулирани с решенията на българското правителство, на парламента и с документа, приет на КСНС. Рамката е отдавна зададена и ако бъде спазена, няма да има проблем за България„, уточни той и подчерта, че има условия, поставени от София, които трябва да бъдат изпълнени от Скопие, едва тогава ще може да бъде обсъждан вариант за оттегляне на българското вето за започване на преговори с ЕС.

По думите на доц. Ташев споменаването на правата на „македонското малцинство в България“ от президента на РСМ Стево Пендаровски е провокация, която е била обсъждана в Скопие:

„Тази провокация се лансира като контрапункт и се пробва податливостта на българската а страна дали ще се подаде на този натиск и ще започне да дискутира тази тема. Подобни внушения получиха достоен отговор от президента Румен Радев, който каза, че на територията на България човешките права са на база на индивидуална основа и не се предвиждат общностни права“.

Историкът изказа очакване създаването на работни групи да подобри отношенията между двете страни.

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!