25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

101 песни на армъните е събрал учителят по музика Никола Янев- Чоли

muzika

Ракитово. „Това беше инициатива на Паша Кишкилова. Тя ми се обади и ми каза, че иска да напише книга за мен„, каза за БНР маестро Никола Янев във връзка с публикуването на автобиографичната книга за неговия живот „Големият малък човек“ на доц. д-р Паша Кишкилова.

Снимка : TVRodina

Той е издал 12 диска.

„Имам и видеодискове. Много труд се е положило и съм много доволен от това, което съм оставил не само за Ракитово, но и за всички други, които се интересуват от моята дейност„, допълни в предаването „По първи петли“ Никола Янев.

Когато бил в пети клас започнал да свири на акордеон. Никола Янев – Чоли е бил учител по музика, композитор. Роден е на 25 февруари 1947 година в град Ракитово, област Пазарджик, където завършва средното си образование.

Той подчерта, че от 1969 събира песни на армъните и притежава сборник със 101 песни на армъните.

Притежава над 100 дипломи и грамоти от различни конкурси и фестивали; Лауреат на V, VI и VII републикански фестивали на любителското художествено творчество, носител на златни, сребърни и бронзови медали; Сребърен медал като композитор за музика в театралната постановка „Госпожа Министершата“ от Бранислав Нушич, на театралния колектив към читалище „Отец Паисий“ – Велинград (1983 г.); Награден с Диплом и Плакет на ЦХС-София като диригент на детската оперета „Кривата пътека“ по музика на Димитър Петков и либрето на Емил Видлички и оркестрация – Никола Янев (1977 г.) Отличник на Министерство на Народната просвета – 1983 г.; Отличие „Старши учител“ -1984 г. Удостоен с „Паметен знак“ на ОЦХС – Пазарджик (1987 г.); Носител на почетния знак на Старопланински събор „Балкан фолк“ – гр. Велико Търново-2000 г. и 2004 г. Грамота от Дружеството на писателите и артистите власи от Македония – за принос във влашката култура – Скопие, 2001 г.;

Притежава първа професионално-квалификационна степен като учител – 1998 г. През 2001 г. награден с почетно отличие „Неофит Рилски“ от Министерство на образованието и науката; Удостоен със званието Man of the Year -2002 на Американския биографичен институт. Награди – „Сладкопойна чучулига“-от Общество за музика и танци в Пазарджишка област – 2003 и 2019 г. Награден е с грамота и златен сфинкс със сребърен ритон от Министерство на културата през 2008 г; Никола Янев е почетен член на Национален музикално-фолклорен съюз „Орфеево изворче“. През 2007 г. получава званието „Почетен гражданин“ на Ракитово; Награден с „Голямата награда“ за акомпанятор на 10-ия Национален фестивал на старата градска песен „Пей сърце“ Кюстендил – 2016 г. През 2016 г. удостоен със званието „МАЕСТРО“ от Европейската асоциация на фолклорните фестивали-EAFF. Грамота – Почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – от Министерство на културата, 2017 г. Специална награда за аранжимент и съпровод от фестивала на старата градска и шлагерна песен „Нежни спомени“, Панагюрище, 2019 г. „Голямата награда“ за цялостно творчество от фестивала на шлагерната и старата градска песен „Пей сърце“, Кюстендил, 2020 г.

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!