29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Откриват паметна плоча на Елена Николай в Генуа

muzika

Днес в италианския град Генуа се открива паметна плоча на известната българска оперна певица – мецосопрана Елена Николай. Инициативата е на Генералното ни консулство в Милано.

Снимка: Софийска опера и балет

Паметната плоча на Елена Николай, родена като Стоянка Савова Николова в село Церево през 1905-а година, ще е в парка на консерваторията „Николò Паганини” в Генуа, където  е усъвършенствала музикалното си образование.

През 1934 г. при дебюта си на сцената приема псевдонима Елена Николай.

Седемнайсет години е примадона на „Ла Скала” в Милано, 23 сезона пее в най-стария театър на Италия и един от най-старите в Европа – „Сан Карло” в Неапол, както на оперната сцена в Генуа и други.

Става една от най-търсените мецосопранови певици, определена за една от най-добрите  на 20-и век.

Развива и филмова кариера в Рим.

Умира през 1993г. в Милано в дома „Верди”, дарен от едноименния велик композитор за ползване като жилище от възрастни оперни музиканти.

Автор на паметната плоча на Елена Николай е скулпторът Петко Йорданов.

Тя е първият символ на културните, икономическите и политически взаимоотношения между Италия и България в Генуа.

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!