26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Реставрират 200-годишна църква в пазарджишкото село Варвара

curkva selo varvara

Пазарджик. Старата църква на пазарджишкото село Варвара е на 207 години. След дълъг период на забрава и разрушение, църквата вече е възстановена. Възстановени са и много от стенописите, като този процес ще продължи и през тази година. Заради топлите минерални води Варвара е курортно селище, а църквата се превръща в притегателен център за много туристи.

За църквата „Света Варвара“ има много митове и легенди, които се предават от поколение на поколение. Твърди се, че строежът на храма е започнал през 1811 година и е завършил през 1814-а, разказва секретарят на местното читалище Иванка Трендафилова.

За жалост, църквата няма летописна книга и не знаем точната история.“

Майсторът на градежа е неизвестен. Знае се, че зограф на храма е Петраки Костакович, затова неговият образ е изографисан до вратата на храма. Човекът, благодарение на когото е започнала да се строи църквата, е Атанас Лозанов (Джеката), търговец, дарил жълтици за изграждането ѝ.

В църквата има много интересни стенописни ансамбли.

1857 година са осигурени парите, с които са изографисани стените“, допълва Иванка Трендафилова.

По времето социализма църквата „Света Варвара“ започва да се руши, поради липса на достатъчно средства за поддръжка и храмът се превръща в самотно и изоставено място. Възстановяването започва едва през 2014 година, като в началото се реконструира камбанарията.

Снимка: Павел Гълъбов

И в момента продължава изографисването на църквата. С реставрирането и изографисването на библейски сюжети се захваща Мария Андреева, която е работила по параклиси и в други населени места.

Това е моето село. Аз съм родена тук. Миналата година се прибрах от Италия след 20 години“, разказва Мария.

Тя забелязва, че през последните години все повече хора се обръщат към вярата и тази вяра се възпитава в семействата.

Времената ни показаха, че това е най-силното нещо, което да ни крепи“, казва жената.

Снимка: Павел Гълъбов

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!