24 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Променя се продължителността на изолацията и карантината за болни от коронавирус

Health worker gesturing stop sign in quarantine.

От днес, 11 януари, продължителността на изолацията на болни и заразени от коронавирус се намалява от 14 на 10 дни, а на карантината – от 10 на 7 дни. Заповедта вече е подписана от министъра на здравеопазването Асена Сербезова.

Изолацията на лицата с потвърден COVID-19 за 10 дни ще се счита от датата на лабораторното изследване. Намалява се и срокът на карантина за контактните на доказан случая на коронавирус на 7 дни, като срокът ще се счита от датата на последния контакт.

Освен това Директорът на регионална здравна инспекция вече ще може да отменя предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19 и представи отрицателен резултат от PCR изследване. Резултатът трябва да бъде предоставен на РЗИ по електронна поща. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Отменя се условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.

Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

 

 

 

Източник : / https://news.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!