29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Спешните задачи на парламента

narodno sabranie

Две спешни задачи ще има 47-ият парламент в началото на новия политически сезон, който започва днес (5 януари) – да приеме бюджета за 2022 г. и да смени хората с изтекли мандати в редица регулатори. На първото заседание тази сутрин се очаква всички парламентарни групи да представят приоритети за работата си в следващите месеци.

Първата задача според депутати от различни партии ще е избор на нов председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), тъй като мандатът на Иван Иванов е изтекъл. За това се говори още от края на миналата година покрай решението за увеличаване цените на тока, но процедурата не беше започната. Сега след решението за поскъпване на цената на газа с 30% премиерът Кирил Петков обяви, че членовете на енергийния регулатор с изтекъл мандат трябва да бъдат сменени до края на януари, тъй като комисията не си върши работата, както трябва.

Втората важна задача – приемането на трите бюджета – на здравната каса, на общественото осигуряване и на държавата, се очаква да бъде в дневния ред през февруари, след като във вторник финансовият министър Асен Василев обяви, че проектът за третия ще бъде внесен в Народното събрание до края на януари.

Избор на регулатори

По неофициална информация управляващите формации очакват от „Продължаваме промяната“ да излъчи кандидат за председател на КЕВР, а от най-голямата парламентарна група твърдят, че процесът ще започне със съвместно заседание на комисиите по енергетика и по бюджет и финанси, на което вероятно ще бъдат определени и критерии за номиниране на кандидати.

От „Продължаваме промяната“ определят като фалшива новина тиражираната от ГЕРБ информация, че кандидатът за председател на енергийния регулатор ще бъде депутатът от групата Венко Сабрутев, който е член на парламентарната енергийна комисия и зам.-председател на комисията по бюджет и финанси. С изтекъл мандат е и Евгения Хаританова от КЕВР, която също ще бъде сменена.

Парламентът ще трябва да избере още:

– нови управител и на подуправител на Българската народна банка (БНБ)
– двама конституционни съдии
– главен инспектор и инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС)
– председател и четирима членове на Комисията за защита на личните данни
– член на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет
– ръководство и членове на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия и др.

Според източници на „Дневник“ управляващите формации още не са обсъждали заедно кандидатури за тези постове. В предишния парламент имаше опит да стартира процедура за избор на управител на БНБ, чийто мандат изтече миналия юли, но след като се разбра, че най-вероятно няма да се излъчи редовно правителство, тя бе спряна. Тогава неофициално се коментираше, че „Има такъв народ“ има кандидатура – тази на Любомир Каримански, който и тогава, и сега е начело на комисията по бюджет и финанси, но той отричаше с него да са водени такива разговори.

Междувременно се водят и преговори между коалиционните партньори за назначаване на областни управители. По неофициална информация те трябва да приключат следващата седмица.

Първи закони и решение за COVID сертификатите

На първото заседание на парламента се очаква всички политически сили да направят декларации за приоритетите, по които ще работят през новия политически сезон. Парламентът ще започне и законодателна си дейност, след като преди ваканцията бяха съставени постоянните комисии. Сред приоритетните законопроекти освен бюджетите се очаква да бъде и закриването на специализираното правосъдие.

Темата за COVID-19 отново ще бъде на дневен ред. Очаква се мнозинството да отхвърли обсъжданото преди ваканцията предложение на „Възраждане“ за създаване на временна анкетна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата при въвеждането на противоепидемичните мерки срещу коронавируса.

В дневния ред на парламента ще бъде и предложението на „Демократична България“ за въвеждане на достъп до сградата на Народното събрание с т.нар. зелени сертификати – за ваксиниране, преболедуване или негативен тест. При откриването на парламента през декември ГЕРБ-СДС на няколко пъти критикуваше новото мнозинство, че не иска да въведе такъв достъп, заради което под претекст, че за депутатите и останалите хора трябва да важат едни и същи правила, формацията предложи парламентът да задължи министъра на здравеопазването да отмени изискването за сертификати за редица дейности. Преди да влезе в пленарната зала обаче това предложение на опозицията ще се обсъжда от здравната комисия.

 

 

 

Източник : /https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!