20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Науката постави температурни рекорди през 2021 г

termometar.

На фона на най-горещото лято от години в Северното полукълбо и рекордно студената зима в Антарктида, учени тази година постигнаха изумителни температурни рекорди, регистрирани в лаборатория или с анализи на спътникови данни. Физици от университета в Бремен достигнаха най-студената температура – близо до абсолютната нула, а изследователи от университета в Хюстън успяха да задържат водни капки в течна форма при -44 градуса по Целзий. Учени от Оксфордския университет обявиха най-ниската температура, регистрирана в буреносен облак, а анализ на спътникови данни на НАСА определи най-горещото място на Земята.

Учените от университета в Бремен са постигнали температурата от 38 трилионни от градуса над абсолютната нула, която е -273,15 градуса Целзий, като са пуснали намагнетизиран газ от рубидиеви атоми по кула от 120 м, докато са изследвали вълновите им свойства. Така са образували „едно от най-студените места във Вселената“ за няколко секунди.

При абсолютна нула атомите нямат енергия и не се движат. Според екипа постижението може да има голямо значение за разбирането на квантовата механика, защото колкото по-ниска е температурата, толкова по-особено е поведението на материята.

Атина
Тимбукту
Етиопия
температура

Учените се надяват в бъдещи експерименти да забавят още повече частиците и това да продължи поне 17 секунди, за да имат възможност за по-детайлно изследване. Резултатите от експеримента са публикувани в сп. „Физикъл ривю летърс“.

Учени от Хюстън успяха да задържат водни капчици в течна форма при -44 градуса по Целзий. Капчиците са били с диаметър само около два нанометра. За да останат течни при толкова ниска температура, те са били в контакт с меки повърхности, като гел и липиди.

Постижението, описано в сп. „Нейчър къмюникейшънс“, подобрява разбирането на различни естествени явления – от микрофизиката на облаците до промените в климата и насочва към усъвършенстване на противозаледяваща се биомиметика и широк спектър от технологии. Замръзването на малките водни капки играе роля за оцеляването на животните. Замръзнала капка вода в жива клетка предизвиква разкъсването ѝ и смърт.

Разбирането на условията за образуване на лед може също да подпомогне изследванията на планетите и оценяването на условията за живот на чужди светове.

Тази година учени от Великобритания и САЩ обявиха, че тежък буреносен облак, образувал се над Тихия океан през 2018 г., е достигнал най-ниската регистрирана температура от -111 градуса по Целзий. Резултатите от анализа са публикувани в сп. „Джиофизикъл рисърч летърс“.

Гръмотевичните бури и тропическите циклони, които са кръгови и с ниско налягане, могат да се издигнат много високо – до 18 км над повърхността. Там въздухът е много по-студен, обясниха от британския Национален център за наблюдения на Земята. Описаният температурен рекорд е с около 30 градуса по Целзий по-нисък в горната част на облака от типичните стойности за тропика.

Бурята е бушувала на 400 км южно от Науру в Югозападния Тихи океан на 29 декември 2018 г. Тя е проследена от американски орбитиращ спътник NOAA-20, чийто инфрачервен сензор е регистрирал и най-ниската температура.
Бурите обикновено се оформят като наковалня, достигайки горната част на тропосферата. Ако са много силни обаче, проникват и в следващия слой – стратосферата, където е много студено. В такива случаи се охлаждат с по 7 градуса по Целзий на километър в стратосферата.

Друго изследване за най-екстремните повърхностни температури на Земята, публикувано в „Бюлетин на американското метеорологическо дружество“, показа, че най-горещите райони са пустинята Лут в Иран и северноамериканската пустиня Сонора.

Според спътникови данни на НАСА от последните две десетилетия повърхността в тези два района понякога се загрява до 80,8 градуса по Целзий. Пустинята Лут (Даще Лут) заема първото място по горещина на повърхността. От 2002 г. до 2019 г . температурата там редовно е била изпепеляваща, вероятно защото е между планински вериги, които спират въздуха над дюните, особено в частите, покрити с черна вулканична скала.

Температурата в пустинята Сонора на границата между САЩ и Мексико може да достигне също такива екстремни стойности, но не толкова често, колкото в пустинята Лут.

Долината на смъртта в Калифорния се смяташе за най-горещото място на Земята с рекордната температура от 56,7 градуса Целзий, но това е само топлината на въздуха.

Изследваното е установило и най-студеното място на Земята – Антарктида с рекорд от -110,9 градуса по Целзий – с 20 градуса по-нисък от предишните изчисления.

 

 

Източник : / https://www.vesti.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!