19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Експонат от Историческия музей с признание за уникалност

lampa muzey peristera

Пещера. През ноември тази година един експонат от фонда на Историческия музей в нашия град бе представен чрез публикация на Международната научна конференция „История и теология“ в Констанца – Румъния, организирана от тамошния университет „Овидий“ /Scientific Conference „History and Theology” Constanţa (Romania) November 17-18, 2021/.

Става въпрос за късноантичната лампа – кандило, намерена при разкопките на крепост Перистера през април 2013 г. Със нашето съдействие /информация и снимки/ старши научен сътрудник Александър Минчев, доктор по археология и дългогодишен директор на Археологическия музей във Варна представи изследването си “I AM THE LIGHT”: TWO HANGING LAMPS FROM BULGARIA (FIFTH-SIXTH CENTURIES AD).

В него той застъпва мнението си, че лампата от Перистера е уникална за  българските  земи, защото не е открита друга подобна, която да има стълбче в средата на паничката, около което се е увивал фитила. Подобно оформление обаче имат доста глинени лампи за окачване, открити в Израел, Сирия и Йордания /все провинции на Римската империя/ –  и това е извънредно интересно. То показва прякото влияние на Близкия Изток върху някои керамични форми, произвеждани в Тракия през VІ век, през Римската епоха. А този тип лампи са били използвани в традиционния за еврейската религия съботен празник Шабат.

Предположението на Ал. Минчев е, че лампата – кандило от Перистера е произведена тук, в Тракия – може би във Филипопол, където през ІV-VІ в. е имало значителна еврейска общност и голяма синагога. Местните майстори – керамици вероятно са виждали този тип лампи и са започнали да ги произвеждат с някои изменения – какъвто е бронзовият кръст на лампата от Перистера, което пък показва, че тя е използвана не само за осветление, но и като кандило за нуждите на християнските ритуали на обитателите на крепостта.

Находки от други страни в региона показват, че подобни лампи са ползвани  за осветление, но лампата – кандило от Пещера има и религиозен смисъл и  е неповторима , заради наличието на  стълбче в керамичната паничка за увиване на фитила и кръст, нещо нехарактерно за нашите земи през Късната Античност.

 

Георги Шопов


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!