27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Започва приемане и предаване на постовете в отделните министерства

shah

Церемонии по приемане и предаване на постовете ще има и в отделните министерства. Служебният министър-председател Стефан Янев ще остане в екипа на бъдещото правителство като министър на отбраната, а вицепремиер и министър на финансите ще е Асен Василев. Бойко Рашков вече няма да е вицепремиер, но ще продължи да ръководи МВР.

След като парламентът гласува структурата и състава на новия служебен кабинет, ще се състоят традиционните церемонии по приемане и предаване на постовете. Служебният премиер Стефан Янев ще предаде поста на новия министър-председател Кирил Петков, но ще остане в екипа.

Специален вицепремиер или образно описан в интервю като „супер министър“ ще бъде Асен Василев, който ще се върне във финансовото министерство, което ръководеше в първия служебен кабинет „Янев“. Бойко Рашков вече няма да е вицепремиер, но ще продължи да ръководи МВР.

Нова структура на Министерския съвет и нови лица в политиката на нулева толерантност към корупцията – това е заявката за управление, с която „Продължаваме промяната“ начело с Кирил Петков и Асен Василeв поема управлението на държавата. Петков ще е премиерът, а Асен Василев – вицепремиер и супер министър с ресор финанси и европейски фондове, както обяви Петков в интервю за „Шпигел“

Министерският съвет има  общо петима вицепремиери – двама от „Продължаваме промяната“ и по един от всеки коалиционен партньор – „БСП за България“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“, съответно Корнелия Нинова, Борислав Сандов и Гроздан Караджов. Икономическото министерство ще се раздели на две.

„То ще бъде Министерство на икономиката и индустрията, а ще има ново министерство, което ще бъде на иновациите и растежа“, заяви Петков.

Даниел Лорер ще поеме иновациите и растежа заедно с Българската банка за развитие и Фонда на фондовете, а Корнелия Нинова – индустрията. Дигитализацията ще има отделен министър – Божидар Божанов:

Правосъдието също ще попадне в „Демократична България“ с Надежда Йорданова, която посочи като свои приоритети:

„Закриването на специализираните съдилища и прокуратура, преструктурирането на КПКОНПИ“.

Министерствата на външните работи и на спорта отиват при „Има такъв народ“, съответно оглавени от Теодора Генчовска и Радослав Василев.

БСП ще отговаря за социалната политика чрез Георги Гьоков, за туризма – чрез Христо Проданов и за земеделието – чрез Иван Иванов. В състава на Министерския съвет ще влязат още влязат още Калина Константинова от ПП като вицепремиер и Атанас Атанасов като министър на културата

„Това е един млад човек, който има визия за България и иска да стане една от културните дестинации на Европа“, заяви Кирил Петков при представянето му.

Николай Събев ще отговаря за транспорта, а Асена Сербезова – за здравеопазването. Николай Денков е сред тримата кадри на втория служебен кабинет „Янев“, които остават и в редовния кабинет. Неговият ресор се запазва на образование и наука.

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!