28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Ден преди да заколите прасето уведомете ветеринаря

prase

Ден преди да бъдат заклани прасетата, както и при транспортирането им или местенето им от личното стопанство, собствениците на прасета в задния двор трябва да уведомят ветеринарният лекар, с който имат сключен договор, напомнят от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Регистрираните лични стопанства за отглеждане на свине, които са населени към момента, са почти 6900, като в тях най-често се отглеждат до две прасета за лична консумация, съобщиха от БАБХ специално за Агрозона.

Преди няколко от бранша на свиневъдите подеха друг начин за снабдяване на населението с прясно свинско месо за Коледа – от свинекомплекса „Голямо Враново“ предложиха на всеки желаещ да получи заклано прасе до вратата си, да уведоми кмета на общината или пък да се свърже директно със стопанството и да заяви доставка трупно тегло за 4,80 лв килограма.

Заради разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС) много от стопаните ликвидираха животните в личните стопанства и вече не зареждат прасета за отглеждане за лична консумация. Индустриални свиневъди също са против това отглеждане, тъй като в голямата си част то е проводник за навлизане на АЧС и в големите стопанства в близост до задните дворове, а и в повечето случаи прасетата не са идентифицирани и не е следено здравословното им състояние.

 

 

 

Източник : / https://agrozona.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!