29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Кометата Ленард ще се доближи на 35 милиона километра до Земята

kometa

Кометата Ленард, дошла от края на Слънчевата система, ще се доближи на 35 милиона километра до Земята и дългата ѝ опашка ще се вижда няколко дена в северното полукълбо, съобщи АФП.

Малкото космическо тяло се вижда от няколко дена на зазоряване със силен бинокъл или телескоп, обяснява Парижката обсерватория.

В неделя кометата ще се доближи на четвърт от разстоянието между Земята и Слънцето. След това до края на декември ще се вижда в южното полукълбо, но вече ще се насочи към Слънцето и ще е по-трудно забележима.

До неделя условията за наблюдение са особено благоприятни, защото на небето се вижда малка част от Луната – след новолуние, и кометата ще свети по-силно. С приближаването ѝ към Слънцето ледът в нея ще сублимира в газ и опашката ще стане няколко милиона километра.

Ленард обаче ще свети по-малко от кометата Неоуайз, която премина два пъти по-близо до Слънцето през лятото на 2020 г. и се виждаше с невъоръжено око.

Кометата е наречена на астронома Грег Ленард, който я открива през януари 2021г. с телескоп в Аризона.

 

 

Източник : / https://www.vesti.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!