26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Университетите обявиха условията си за прием за академичната 2022/2023 година

studenti.

Променят се изискванията за прием в специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“. Освен изпитите по биология и химия при балообразуването, ще се взема и оценката от матурата по български език и литература, съобщи Министерството на образованието.

Тази промяна бе предложена от ректорите на медицинските университети преди няколко месеца и е заложена в условията за прием за предстоящата академична 2022/2023 г.

Освен това в конспектите за кандидатстудентските изпити по биология и химия ще бъдат включени избрани теми от профилиращите предмети „Биология и здравно образование“ и „Химия и опазване на околната среда“, изучавани във втория гимназиален етап.

Оценката от матурата по български език и литература (БЕЛ) ще влиза в балообразуването и за „Право“ от следващата академична година, предвиждат университетите, които обучават студенти в тази регулирана специалност. Изискването ще залегне и в промяна в съответната наредба.

Условията за прием по висши училища през 2022/2023 г. може да видите ТУК

Справката показва начина на балообразуване във всички специалности в 50 университета, необходимите приемни изпити и оценките от кои матури ще участват във формирането на бала.

В три висши училища ще се влиза единствено с оценка от ДЗИ, без приемен изпит. Това са Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски”, Националната спортна академия „Васил Левски” и Европейският политехнически университет в Перник.

Пет университета ще приемат студенти само с изпити, като в балообразуването няма да участват оценките от ДЗИ. Това са Американският университет в България, Висшето училище по мениджмънт във Варна, Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, Националната музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров” и Театралният колеж ”Любен Гройс“.

Във всички останали висши училища в балообразуването ще участват оценките от приемните изпити и/или от матурите, като зрелостниците ще избират по-благоприятната за тях вариант.

В голяма част от специалностите от областите „Хуманитарни науки“ и „Социални, стопански и правни науки“ ще се кандидатства с оценката от ДЗИ по почти всички предмети.

Приемът в специалностите от „Природни науки, математика и информатика“ и „Технически науки“ ще се извършва предимно с оценки от държавните зрелостни изпити по „Математика“, „Български език и литература“, „Информатика“, „Информационни технологии“ и „Физика“.

За всички специалности Софийският университет дава избор на кандидатите дали да използват оценката от матурата и/или да се явят на изпит.

Оценките от ДЗИ ще важат за всички специалности в УНСС. Само за специалностите „Право“ и „Медии и журналистика“ се изисква и явяване на приемен изпит, освен оценката от ДЗИ. Във втория най-голям университет в страната – „Паисий Хилендарски“ в Пловдив – във всички специалности може да се избора по-добрата оценка от матура или от приемен изпит.

Техническите университети в София, Варна и Габрово също ще приемат студенти с оценка по техен избор – от ДЗИ по БЕЛ, по математика и по физика и астрономия в повечето си специалности или с оценката от приемен изпит.

 

 

 

Източник : / https://offnews.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!