20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Ежегодна ротация на председателя на Парламента обсъждат ПП, ИТН, БСП и ДБ

narodno sabranie
Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен принцип

Това е договорка на четирите формации, преговарящи за съставяне на правителство – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, информира БНР.

Идеята :

При пълен мандат всяка от четирите формации да има председател на парламента. Първа начело на законодателния орган ще застане председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова. .

Тези намеренията на преговарящите станаха ясни от писмо, подписано от главния секретар на ДСБ – една от партиите в „Демократична България“. То е изпратено до членовете на Изпълнителния съвет. До днес на обяд от формациите трябва да кажат дали подкрепят влизането със собствени министри в управлението.

В писмото е представена и новата структура на Министерския съвет.

Ще има само един вицепремиер, на чието подчинение минават Агенцията по горите, която сега е към земеделското министерство и Дирекция „Национална служба за защита на природата“ от МОСВ.

В новия кабинет ще има и ново министерско кресло – на министър на електронното управление. Той ще отговаря и за ГРАО, Български пощи и Агенцията по вписвания.

Държавното предприятие за управление на язовирите преминава от икономическото ведомство към земеделското, а Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще е към Министерство на транспорта, а не към МРРБ.

Всяка от преговарящите формации има „договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове, става ясно от писмото.

Очаква се коалиционното споразумение да бъде оповестено до 3 декември, когато е първото заседание на новото Народно събрание.

 

 

Източник : / https://news.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!