20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Доц. д-р Спас Ташев: Европа все повече ще разбира България за РСМ

documents

„През изминалите 30 години, изпадайки от криза на прехода в криза на приоритетите, започнахме да унищожаваме сектори, в които сме имали достижения. Един от тези сектори е българистиката по света. Много ректорати, в които се изучаваха български език, българска история, бяха затворени поради липса на финансиране. Веднага след това Скопие ходеше след нас и откриваше македонски такива. През последните години Скопие раздава активно стипендии за чужди учени, които да се обучават, да правят изследвания в архивите на РСМ… Неосъзнаването на българския национален интерес от времето на комунизма беше автоматично пренесено в прехода“.

Снимка: БГНЕС

Анализът е на доц. д-р Спас Ташев от БАН. Според него през последните 3-4 години държавниците ни отстояват умело българската позиция. В предаването „12+3“ той допълни:

„За първи път преди месец и половина българският държавен глава, без да отрича необходимостта да се отстояват историческите факти, той ги надгради с необходимостта да се зачитат правата на човека в РСМ… Позицията на България е адекватна, намерихме правилния път“.

Доц. Ташев цитира проучване, според което над 80% от българите одобряват позицията, която се отстоява от страната ни спрямо РСМ.

„Около 1,3 млн. българи, живеещи в България, декларират кръвна връзка с географския район на Македония. Това показва, че темата е близка на българина и когато някой от Запада иска да спечели Скопие за свои цели, трябва да си даде сметка, че, ако оказва неоправдан натиск върху България, ще загуби доверието на българина към тази европейска кауза. Смятам, че Европа все повече ще разбира България„.

Доц. д-р Ташев е автор на книгата „Противобългарски съдебни процеси в Скопие“: 

Уникално издание, което би трябвало да бъде част от елементите в българската държавна стратегия за отстояване на официалната ни позиция към Северна Македония. Засегнат е един изключително важен и актуален проблем: не просто потъпкването на човешките права, а етноцидът върху македонските българи след 1945 г. Именно този термин е използван за първи път през 1970 г., за да се опише „това, което днес се върши по бреговете на Охрида и на Вардара, из цялата македонска земя, пъшкаща под тежкото белградско иго“. 

И част от авторския екип на „Бяла книга за езиковия спор между България и Република Северна Македония“:

В книгата се проследява историческото развитие на българския език. Особено внимание е обърнато на появата на съвременния български книжовен език и ролята на българските възрожденци, родени на територията на днешната Република Северна Македония. Показани са съвременните фалшификации, които се насаждат сред подрастващото поколение чрез актуалните към момента учебници. Дадени са примери на унищожаване на български културно-исторически паметници. Разкрит е масовият характер на репресиите при налагането на тези фалшификации, като са дадени и конкретни примери от документи на МВР в Скопие, удостоверяващи преследването на българския книжовен език в наши дни. 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!