27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Д-р Каля Янакиева ще дари на пещерци място за отдих край „Бекярски мъки“

cheshma bekyarski maki

Пещера- Св. Константин. Там, където има чешма, се събират хора. Така е било и така ще бъде. Така започват някои приказки. Историята описана тук се случва в днешно време, пише се още дори. Автор е познатата на всички в града д-р Каля Янакиева. Решила е да довърши нещо мечтано от нея и от съпругът й, с когото  се прости скоро.

„Имаме вила на Свети Константин“, беше любимо място за отдих. Пътьом спирахме на чешмата изградена в местността „Бекярски мъки“. Чакахме и ние като другите да налеем студена вода, слушахме какво си говорят хората… Тогава си обещахме заедно да направим мястото по- привлекателно за туристите.“

Развълнувана от скорошната си загуба д-р Янакиева добави, че идеята не се осъществила. Днес в памет на своя спътник в живота- човек, с когото споделяше радост и мъка в продължение на повече от 60 години решава да осъществи обещаното.

„Имам всички документи нужни за това, което ще се направи до чешмата“, пояснява тя. Сдобила се е с план, разрешителни от Горското стопанство и Общината. „Днес отливат бетонната площадка, на която ще бъде разположен малък навес, маса и места за сядане. Техниката на изработка на детайлите и сборни конструкции е на принцип модулни габиони. Нека, който си налива вода да има възможност да поседне, да помисли, да отдъхне. Това, което ще се направи нека бъде спомен за пещерци и гости на курортното селище от мен и от съпругът ми“, каза д- р Янакиева.

Приказката не свършва тук. … Гласът, извиращ от чешмата, ще напомня, че радостта и грижата вървят ръка за ръка и кацнат ли на рамото на човека, са знак на съдбата, че животът ще бъде вече друг.

Д-р Каля Янакиева

Доктор Каля Кирова Янакиева е родена на 23.01.1940г. в гр. Малко Търново. На 16 години завършва средното си образование в града. Приета е във ВМИ – Пловдив, специалност медицита през 1957г. През 1964г. е назначена на работа като ординатор детско отделение в Общинска болница Пещера. Д-р Янакиева е участъков педиатър до 1972г. След дипломна квалификация в ИСУЛ- София през 1972г. придобива специалност- детски болести. От тогава, до пенсионирането си през 1998г. е завеждащ детско поликлинично отделение в Пещера. През 1998г. започва да практикува като педиатър в ДКЦ „Авицена“, на същата специалност работи в ДКЦ „Хипократ“ в Пещера. Д-Р Янакиева се омъжва през 1959г. за Янаки Янакиев- учител в ССТ „Ат. Ченгелев“.
Има две деца и четири внука.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!