27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Д-р Темнилов: Нека продължим заедно да пишем историята на нашата болница

mbal pazardzhik

Пазарджик.„Създаването на лечебно заведение е благородно дело, което обединява усилията на хиляди хора. Всяка болница има свой собствен живот. Той започва с нейното откриване и продължава със здравните работници, децата, които се раждат в нея и пациентите, които се лекуват в различните отделения на лечебното заведение”, отбеляза изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов в своето приветствие при откриване на научната конференция, посветена на 140-годишния юбилей на лечебното заведение.

Той  припомни,че през дългогодишната си история пазарджишката болница неведнъж е била изправена пред предизвикателства, които с общи усилия са преодолявани.

bolnica
Приехме всички предизвикателствата на здравната система, реформата, която се извърши в нея, адаптирахме се бързо и аз съм убеден, че с подкрепата на държавата, на общината, с нашите усилия, ще продължим дейността на нашата болница в полза на гражданите на област Пазарджик. Желая Ви от сърце много здраве, сили и воля да вървите напред. Нека продължим заедно да пишем историята на нашата болница“, пожела д-р Темнилов.

Той получи почетен плакет от областния управител на Пазарджик Иван Васев за принос в развитието на здравеопазването в областта и за особените усилия в борбата с коронавируса. „Изминалите две години ще останат в историята като най-трудните времена за всички нас, но най-вече за българските медици. Пандемията в света обедини милиони хора, които дадоха подкрепата и съпричастността си към всички медици, които изпълняваха своя професионален дълг, лишаваха се от личното си време, лишаваха семействата си от своето присъствие, и продължават да рискуват живота си в борбата с коронавируса“. С тези думи Иван Васев благодари на медиците за „съпричастността им в запазване на най-ценното – човешкия живот“.

МБАЛ - Пазарджик
МБАЛ – Пазарджик
Снимка: БГНЕС

Кметът на Пазарджик Тодор Попов поздрави всички медици и изказа личната си благодарност и благодарността на обществеността за това, което правят медиците. „Скъпи приятели, само помислете за тези 140 години колко живота са спасени в болницата, колко много лекари, медицински сестри и медицински персонал са прекарали живота си в болницата, служейки на здравето на хората. Помислете си и колко ваши колеги са загубили живота си, за съжаление, особено през последните години. И тогава всички ще си дадем сметка колко важна и значима е тази институция за нашия град. Горд съм, че толкова години си партнираме и че познавам всеки един от Вас! Ще продължа усилията си и няма да престана в това нашите учители и нашите доктори да имат тази тежест и значимост, която заслужават да имат в нашето общество! Тази значимост вие я имате в очите на Вашите благодарни пациенти и това е най-ценното нещо“, каза кметът Тодор Попов. Той връчи на д-р Темнилов почетен плакет – благодарствено отличие за цялото ръководство и екипите на МБАЛ-Пазарджик за техния неуморен труд и саможертва в полза на общественото здраве.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров изпрати поздравителен адрес за медиците – всички работили и работещи в МБАЛ Пазарджик, за грижите за живота и здравето на пациентите.
Директорът на Регионалния исторически музей в Пазарджик Борис Хаджийски представи пред участниците в конференцията исторически факти за първата болница в Пазарджик и покани гостите в музея, където могат да се видят интересни експонати, свързани с болницата и лекарите в Пазарджик.

На конференцията, посветена на 140-та годишнина на МБАЛ – Пазарджик бяха представени презентации на медици, а част от тях бяха посветени на коронавирусната инфекция. За уроците на ковид пандемията говори проф. д-р Марияна Стойчева, д.м.н.. Със своя презентация за биологична терапия при ревматичните болести участва проф. д-р Златимир Коларов, д.м.н. На тема „Фиброзим при Covid-19“ беше посветена презентацията на д-р Станислав Коцев от Инфекциозно отделение на МБАЛ – Пазарджик. „Профилактика на грипа в контекста на пандемията от COVID-19“ бе темата на доц. д-р Андрей Галев, д.м.н., НПЦВЕХ-ВМА.

През първия ден на конференцията се проведе и паралелна научна сесия, която акцентира на ролята и опита на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. В нея с презентации се включиха гл.м.с. Галина Цинигарова – МБАЛ „Хигия“. ст.м.с. Кристина Лазарова -Урологично отделение – МБАЛ – Пазарджик. гл.м.с. Еленка Станчева – МБАЛ-Пазарджик и ст.м.с на Спешно отделение на МБАЛ-Пазарджик Ангелина Сотирова.

Вторият ден на конференцията започна с презентацията на проф. Николай Ватев, посветена на разпространението на Ковид-19 и ваксинопрофилактиката. Със свои презентации се включиха и доц. Димитър Вучев, д-р Мария Пишмишева, д-р Петър Лазов,д-р Николай Стоянов и д-р Гергана Вълева.

МБАЛ Пазарджик

Фирмени презентации представиха и д-р Йордан Радев – “Киези България”и Александър Мандаджиев от Нобел фарма.

Научната конференция се  проведе  със  съдействието на  Община Пазарджик, Областна администрация-Пазарджик и Регионален исторически музей-Пазарджик и финансовата подкрепа на Киези България, Нобел Фарма,Ново Нордиск,Неофарм  България, Ево фарма, Вива фарма, Гедион Рихтер България, Агарта.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!