19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Възстановени са откраднатите венци на паметника на загиналите във войните за национално обединение на България

pametnik kostnica...

Пещера. След решение на кмета на Община Пещера Йордан Младенов да бъде възстановен външния вид на мемориала на починалите във войните за национално обединяване, днес на старите си места бяха монтирани нови венци в знак на признателност.

Снимка : peshteraprim

Четирите бронзови венци са изработени от брациговски майстори, като е запазен първоначалния им вид. Те са поставени на колони, от двете страни на вратите на паметното място.

Снимка : peshteraprim

Припомняме, че паметника наричан костница в централния градски парк придоби нов вид по план на прочутия български ваятел Ставри Калинов през 2007 г. Той беше открит на 22 септември, когато честваме обявяването на независимостта на България. В него са изписани имената на починалите във войните за национално обединяване бойци и офицери от град Пещера. Там са имената на 75 бойци, починали в Балканската, Междусъюзническата и Първата глобална войни. На паметника на видно място е монтиран кръст, какъвто е българският кръст за смелост. Паметник на загиналите във войните за национално обединение на България.

 

Две оръдия са монтирани за да допълват респекта, който внушава паметникът на загиналите във войните за национално обединение на България. Оръдията бяха осигурени от Министерството на отбраната по искане на председателя на Общинския съвет д-р Николай Пенев, със съдействието на  Стефан Балабанов, който по това време е зам.-министър на вътрешните работи.

Снимка : peshteraprim

С поставянето и възстановяването на всички символи, мястото се превръща в историческа композиция, която е още по-въздействаща за родолюбивите хора, и би помогнала за патриотичното възпитание на децата и младежите.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!