26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

cigara
Всяка година третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене

Тази година Министерство на здравеопазването определя за 18 ноември 2021 г. мото на кампанията да бъде: „Да спечелим заедно: един месец без никотин!“. По традиция на този ден се призовава всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

В глобален мащаб, тютюнопушенето е една от доказаните водещи, но предотвратими причини за болестност и смъртност. Тютюнът е единствената законно продавана потребителска стока, която убива почти половината от тези, които я употребяват.

В България, 34,5 % от населението на възраст над 20 г. са ежедневни пушачи (по предварителни данни от проведеното през 2020 г. Национално проучване на факторите на риска за здравето на  НЦОЗА), а тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.

През целия месец ноември всеки пушач може да се консултира безплатно и на Националната телефонна линия за отказване от тютюнопушенето – 0700 10 323.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!