29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почина проф. Чавдар Добрев

svesht

След кратко боледуване, почина един от най-големите ерудити на България проф. д. изк.н. Чавдар Добрев – литературен критик, театрал, писател, учен, публицист, общественик и преводач.

Проф. Добрев е роден в Ямбол на 21.08.1933 г. Завършил е с пълно отличие унгарска филология и журналистика в Будапеща. Ученик и последовател е на Дьорд Лукач. След завръщането си в България работи в Министерство на външните работи, в Издателство „Народна култура“ и в Българското национално радио.

Научната му кариера преминава в Института по изкуствознание при БАН, първи заместник главен редактор на сп. „Съвременник“, заместник генерален директор на на Дирекция „Международна културна дейност“, главен драматург на Народния театър и на Сатиричния театър, директор на Българския културен център в Москва.

Член на Съюза на българските писатели и автор на над 60 книги, монографии, научни трудове в областта на театрознанието, литературознанието и публицистиката, сред които „Реализмът на Вахтангов“, „Лирична драма“, „Забранените плодове на познанието (Емилиян Станев)“, „Всекидневният Леон Даниел“, „Ранено време“, „Окосена болка“, „Възхвала на разума“, „По сянката на преустройството“, „Сфера“, „Камбанен свод“, „Новата естетика“, „В епицентъра на паметта“, „Книга за Вапцаров“ и др.

Носител е на множество национални и международни награди.

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!