27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Общото между изборите, св. ап. Филип и… писна ни

vlak relsi magla
Изборите на 14 ноември са на 14 ноември

В този ден Църквата отдава почит към един от дванадесетте апостоли. Кой е бил св. апостол Филип може да прочетете тук.

В народната традиция на българите този празник се наричал „Мратиняк” или „Мрата”. И каква работа имат тук тези празници? Та… Ще изберем ли тези, които заслужават? Тези, които сега са доволно обсипани от светлините на прожекторите в ТВ студия, достойни ли са за доверието ни?

В словоизлеянията си стигат ли до същината на въпроси свързани с живота на избирателите? В стремежите си за „борба“, „победа“ и прочие ще докажат ли, че са достойните?

Или са хванали болестта свързана с празника „Мратиняк“? Българите са я нарекли „кокоша слепота“.  Демек слепота, когато настъпи мрака. В съзвучие с мрака от зимното часово време. И резултатите от изборите, които приключват по тъмна доба. Поверието гласи, че поразените приличали на голяма черна кокошка с изключително грозен вид, големи криле и огромни очи.

Телевизията не е радио. Има картина. Вгледайте се. Тъмно е в повечето души изпълзели от дупките за пустите избори. В очите, в опънатите лица, в нервното потропване по бюрата в студиото… Пусти послания, обещания, вричания и обичания, клетва за вярност и неразделност. С тия дето гледат.

За да спрем поредната болест. Щото народът е мъдър. Иска да му говорят. Ако има какво да кажат. Преди да ни нарочат пак за готовност в световни пандемии и да ни погнат като кокошки. Излезте и гласувайте. Както говори съвестта ви! Иначе ? Голяма черна кокошка с изключително грозен вид, големи криле и огромни очи

… И ако не се припознаем като гонителите на това, дето ни тормази. Следвайки традициите си, след изборите, домакинята на къщата трябва да заколи черно пиле – „мратинче”.

Та да доживеем и да прогледнем. Най-сетне. Може би! Или пак- до следващи избори.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!