26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Архивите: За полицията в Пещера

peshtera stara

 Пещера. 8 ноември се чества като професионален празник на служителите от Националната служба „Полиция“ на Министерството на вътрешните работи (дн. Главна дирекция „Национална полиция“).

Знате ли, че от 1943 до 1944 година в Пещера ролята и значението на полицията стават решаващи?

Полицейската служба при Околийско управление е имала щат от 1 полицейски началник, 5 старши стражари, в т.ч. 1 конен и 36 младши стражари- 28 пеши и 8 конни. Били въоръжени с 43 карабини, 21 пистолета „Парабелум“ и „Зауер“, автоматично оръжие, картечница, оптически уреди- няма.

Полицейски началник е Гълъб Гълъбов, подчинен е на областния полицейски началник Борис Антонов и на началник „Държавна сигурност“- Гурков. Във всички околийски центрове се създават разузнавателни групи под ръководството на групови началници от „Държавна сигурност“.

Групата в Пещера е от 12 души и се ръководи от групов началник Георги Вълчанов от Пловдив.

В Пловдивска област се създават 7 полицейски отряда за преследване на партизани, в това число един в Пещера с три контрачети, от младши полицаи и сътрудници. За целта е командирован групов началник Васил Фотев.

Осигурява се широко сътрудничество на обществените организации на запасното войнство, ловците, бранниците, легионерите и младежите- християни.

От 1944 до 1948г. с Постановление на Министерския съвет на мястото на полицията се създава Народна милиция. Пръв началник на новата структура, подчинен на околийския управител е Иват Ат. Петков- Бинкин. Първи значителен успех на милицията е залавянето на опасния рецидивист Сотир Н. Томов- Тирибутито от завеждащ криминалната служба Атанас В. Живков.

Снимка : архив

През 1977г. по инициатива на началника на РУ на МВР Димитър Я. Янакиев започва строителството на собствена сграда на органите на милицията. Проектът е изготвен от ПО „Главпроект“- София. Майор Атанас Кацаров поема ръководството на строежа.

На обекта работят затворници и наказани хулигани при значително участие на персонала на управлението. Помощ и съдействие оказват много пещерски предприятия с материали и техника. В новата сграда освен органите на милицията се настанява и противопожарната охрана, която е ползвала терена преди строителството.

Снимка : архив

Реновираната постройка на Полицията  и Пожарната  в Пещера беше формално открита на 29 март 2018 година. Проектът се реализира от Община Пещера на обща стойност над 789 000 лева Осъществява се с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия “Регионално развитие” 2014-2020 година , съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за регионално развиване “. С изключение на извършените действия по проекта, Община Пещера е осигурила подаяние от 25 000 лева за ремонт на санитарните възли и вътрешно боядисване на сградата на полицията.

 

 

Използвани са данни от книгата : Енциклопедичен речник Пещера

автор : Анастас Б. Пунев


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!