Над 1 милиард индивидуални шаблони за лицево разпознаване ще бъдат изтрити

От 2010 г. системата идентифицира автоматично потребители на снимки и във видеоклипове, публикувани в най-голямата социална мрежа в света, и ще заличи лицевия отпечатък на над 1 милиард души, предоха световните агенции.

Тази промяна ще е една от най-значимите по отношение на лицевото разпознаване в историята на тази технология, написа в блога си Джероум Пезенти – вицепрезидент, отговарящ за изкуствения интелект в компанията майка, която от няколко дни вече се нарича „Мета“.

Над една трета от всекидневните потребители на „Фейсбук“ са се включили в системата за лицево разпознаване и може да бъдат разпознати. Нейното премахване ще доведе до заличаването на над 1 милиард индивидуални шаблони за лицево разпознаване, каза Пезенти.

През 2019 г. компанията прекрати практиката си да използва софтуер за лицево разпознаване с цел идентифициране на приятелите на потребителите в качени снимки и автоматичното им „тагване“.

Заличаването ще се извърши в глобален мащаб и се очаква да приключи до декември, каза говорител на „Фейсбук“.

Промяната означава, че някои популярни инструменти на социалната мрежа вече няма да работят: когато потребител публикува снимка, алгоритъмът вече няма да разпознава кои са хората, които са на нея.

По-рано потребители на „Фейсбук“ се оплакваха, че технологията за лицево разпознаване позволява на администратори на социалната мрежа да събират и съхраняват техни биометрични данни. През 2015 г. жители на американския щат Илинойс подадоха колективен иск срещу компанията.

Тя беше обвинена в събиране на биометрични данни без съгласието на потребителите, което нарушава законите на Илинойс. През 2021 г. двете страни се договориха компанията да изплати обезщетения: всеки от ищците трябва да получи най-малко 345 долара. „Мета“ трябва да плати общо 650 милиона долара.