19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Любимият ни учител

su_sv_kl_ohridski

Пещера. Интервюто е част от проектната работа на седмокласниците от СУ „Св. Кл. Охридски“ в Пещера. В навечерието на Деня на народните будители и на патронния празник на училището те ще срещнат съучениците си със съвременните пещерски будители и с успели настоящи и бивши възпитаници на Гимназията.

Екатерина Ангелова Гюзелева е старши учител в НУ „Михаил Каролиди“ в гр. Пещера, с 27 години трудов стаж. Хобито ѝ е да чете и да рисува.

Кой от будителите Ви впечатлява?

Нека най-напред да уточним кои са будителите. Това са хората с буден дух и тези, които в миналото са помогнали на българите да прогледнат в мрака, невежеството и незнанието. Това са родолюбивите българи, които са отворили очите на хората за буквите и знанието. На 1 ноември ние почитаме българските будители и се прекланяме пред тяхното дело. Може би най-много се възхищавам от нашия първи будител Паисий Хилендарски. Със своята малка, но безценна книжка „История славянобългарска“ той е успял да повдигне духа на българския народ в онези тежки години на робството, когато хората са били обезверени и са изгубили надежда за освобождението си. И всички книжовници, просветители и революционери заслужават нашата почит и уважение. И никога да не забравяме, че благодарение на тях ние сега се наричаме българи.

Вие смятате ли се за будител?

Всяко време си има своите будители. Естествено че днес хората, които можем да наречем будители, се различават от тези в миналато. Будителите са артистите, певците и да –  учителите. Смятам, че също сме будители. Един начален учител за първи път въвежда малките деца в света на знанието и науката. Полага ежедневен и всеотдаен труд и най-вече търпение, за да ги ограмоти. И макар че в днешно време технологиите са навлезли много в ежедневието ни и можем лесно да намерим всякаква информация, мисля, че това не може да замести ролята на учителя. Той може да дари децата с любов, за разлика от технологиите.

Как избрахте професията си?

Още от дете мечтаех да стана учителка. И много се радвам, че осъществих мечтата си. Работя с голямо удоволствие, щастлива съм, че всеки ден давам и получавам обич. Голяма роля за това изигра и моята първа учителка – Мария Щерева, която завинаги остана в сърцето ми.

Кой беше любимият Ви предмет в училище?

Български език и литература. И това е така благодарение на моята първа учителка.

Удовлетворена ли сте от работата си?

Да, както вече казах, работя с много голямо желание. А най-голямото удовлетворение е вече да видя след години моите пораснали ученици, умни, отговорни и успешни млади хора.

Разкажете някоя интересна случка от работата си?

Никога няма да забравя моментите с вас, когато си правихме прекрасни концерти с поводи и без поводи на подиума в класната стая. Сега, като ви гледам, с умиление си спомням за годините, когато бяхме заедно. Радвам се на успехите ви, на това, че продължавате да се отнасяте отговорно към поставените ви задачи и имате сериозно отношение към ученето. Гордея се с вас!

 

Атанаска Кацарова

Теодора Георгиева,

VII Б клас

СУ „Св. Климент Охридски“, Пещера


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!