29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

„Пещерци“ представя Стоянка Килова – вълшебницата по химия

Chemistry laboratory

Пещера. Стоянка Тодорова Килова е родена на 30 януари в с. Розово.

Стоянка Килова

Завършва своето основно образование в  ОУ „Георги Бенковски“ в родното си село. След това завършва средно образование в гр. Брацигово в гимназия „9-ти септември“. Приета е за студентка в Учителския институт в София със специалност Химия, биология и география. След своето завършване започва работа като учител в с. Хаджидимово.

След това е назначена за учител в с. Васил Левски. Записва задочно и завършва през 1962г. висше образование в СУ „Климент Охридски“ със специалност химия. Омъжва се за пещереца Георги Килов и през 1962г. започва работа като учител по химия и физика в ОУ „Великият Октомври“ в Пещера, длъжност, която заема до 1976г. През 1976г. започва работа в ССТ „Атанас Ченгелов“-Пещера като преподавател по биотехнология.

За своя висок професионализъм и отдаденост на професията Стоянка Килова е награждавана  с много отличия и призове като едни от най-значимите са :

– „Отличник на Министерство на образованието и науката“

– Орден „Кирил и Методий „- първа степен

Повече от две десетилетия ръководената от нея училищна лаборатория и кабинет по химия и биотехнологии е национален пръвенец в инициатива, оценяваща оборудване и квалификация на кадрите в образованието. Факт, който вдига престижа на преподавателката, училището и града пред цялата страна и образователната общност.

Стоянка Килова работи до самото си пенсиониране в ССТ“Атанас Ченгелов“, като осигурява безупречна подготовка по химия на своите възпитаници. Нейни ученици са министри, лекари, инженери, биотехнолози и др. достигнали висок престиж в професията си.

В спомените на своите ученици Стоянка Килова ще остане един взискателен, изискващ знания и отговорност преподавател, отдаден на професията си и на интересите на своите възпитаници. Човек, коййто освен знания им е преподал любов, уважение и вяра в ценностите.

Освен забележителен преподавател г-жа Килова е и активен общественик и активист, който никога не изневерява на своите принципи и убеденост.

 

Източник : / https://e-peshtera.com


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!